Mπαλί: Tαξίδεψα στο νησί των θεών και του instagram και ήταν απόλαυση!

Σίγουρα όλοι έχετε μείνει εντυπωσιασμένοι απο τις απίθανες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media απο τις απίστευτες ομορφιές του Μπαλί, τους μοναδικά σχεδιασμένους ναούς και τις διάφορες δραστηριότητες του νησιού. Ταξίδεψα για 6 μέρες και φεύγοντας ένα είχα να πώ «I will be back».  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο Μπαλί αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλικοί, ευγενικοί, εγκληματικότητα δεν υπάρχει καθόλου και η λέξη παράδεισος ταριάζει απόλυτα στο νησί. Το ΜΟΝΟ αρνητικό είναι η εκνευριστική τροχαία κίνηση. Υπάρχουν χιλιάδες μηχανάκια στους δρόμους που ξεπετάγονται απο παντού, πολλά αυτοκίνητα, μικροί δρόμοι, καθόλου συγκοινωνίες και οι αποστάσεις μετατρέπονται απο 30 λεπτά σε μια κανονική διαδρομή σε μιάμιση με δυο ώρες. 

Bali Swing

Το πρόγραμμα μου το ξεκίνησα απο το Ubud που βρίσκεται στην ζούγκλα και αποφάσισα να περάσω τις τρείς μέρες μου κάνοντας instagram tour δηλαδή οργάνωσα εκδρομές σε μέρη που έγιναν παγκοσμίως γνωστά μέσα απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διαδρομή απο το αεροδρόμιο είναι περίπου 2 ώρες. Καταπράσινοι λόφοι και βουνοπλαγιές, ατελειωτοι ορυζώνες και μοναδικά τοπία ξεδιπλώνονται μπροστά σου. Έκανα αρχικά στάση στο Bali Swing, τις διάσημες κούνιες. Να αναφέρω πως υπάρχουν πολλές περιοχές που έχουν κούνιες αλλά το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο και με τις περισσότερες δραστηριότητες.

Πληρώνεις 30 ευρώ το άτομο και μπορείς να καθίσεις σε όλες τις κούνιες όσες φορές θέλεις, μικρές και μεγάλες, να βγάλεις απίστευτες φωτογραφίες καθισμένος σε φωλιές, τεράστιες πέτρες πάνω στην κοιλάδα, ρομαντικά κρεβάτια όλα με εκπληκτική θέα στο φαράγγι και τον καταρράκτη του ποταμού. Στην τιμή περιλαμβάνεται και φαγητό απο το εστιατόριο. Οπόταν οι αναμνηστικές σου φωτογραφίες απο εκεί θα είναι δεκάδες. Στην είσοδο θα σου προτείνουν με επιπλέον 10 ευρώ να σε βγάζουν συνεχώς εκείνοι φωτογραφίες στις δραστηριότητες σου και στο τέλος στις μεταφέρουν στο κινητό σου ή στις στέλνουν με email. Θα στο πρότεινα να το κάνεις γιατί σίγουρα οι εικόνες που θα έχεις απο τους φωτογράφους εκεί θα είναι ακόμα πιο μαγικές.

Ο φόβος θα σας διακατέχει όταν κάνετε την πρώτη κουνια αλλά μετά θα το ξεπεράσετε και θα λατρέψετε αυτην την διάσημη δραστηριότητα που αποτελεί το νούμερο ένα attraction στο Μπαλί. Εκεί θα ξοδέψετε τουλάχιστον δύο ώρες σε μια αξέχαστη εμπειρία

Μonkey Forest

Στην συνέχεια επισκέφθηκα το Monkey Forest όπου το δάσος με τις περισσότερο απο 750 μαιμούδες που ζουν εκεί θα σε μαγνητίσει. Γνωστό και ως «το ιερό δάσος των μαϊμούδων της Padangtegal» είναι σε κοντινή απόσταση απο το κέντρο προσελκύει καθημερινά χιλιάδες τουρίστες. Όσο δελεαστικό και αν βρίσκεται να χαιδέψετε μια μαιμού ή να την ταίσετε θα σας συνηστούσα να μην το κάνετε. Ποτέ δεν ξέρεις την αντίδραση της και παρά να φύγεις με εκδωρές απο το δάσος καλύτερα να το αποφύγεις. Επίσης δεν πρέπει να έχεις επάνω σου κοσμήματα, τσαντάκι που να μην είναι σε ασφαλές μέρος ακόμα και μπουκαλάκι με νερό. Οι μαιμούδες λατρεύουν να κλέβουν τους τουρίστες. Και κάτι τελευταίο ποτέ δεν της κοιτάμε στα μάτια γιατί είναι επικίνδυνο. Στο δάσος κάθε λίγα μέτρα υπάρχουν ανθρώποι που φροντίζουν πως όλη η διαδρομή σας θα είναι ομαλή. 

Goa Gajah

Συνέχισα με μια επίσκεψη στην «σπηλιά του Ελέφαντα» Goa Gajah. Η είσοδος της σπηλιάς είναι ένα γιγαντιαίο πρόσωπο με το στόμα ανοιχτό. Υπάρχουν συντριβάνια και πισίνες ενώ οι φιγούρες στις πέτρες είναι τρομαχτικές. 

Τirta Empul Temple

Πρόκειται όπως αποκαλείται για τον ναό που είναι η Ιερή Πηγή Καθαρισμού του Μπαλί. Για πάνω από χίλια χρόνια, λατρευτές Ινδικού μπαλινέζικου έχουν προσκληθεί στον Πούρα Τίρτα Έμπουλ (ιερός ναός), οι ιερές πηγές του οποίου λέγεται ότι έχουν δημιουργηθεί από τον Θεό Ινδρά και διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες και Μπαλινέζοι κολυμπούν στο αναζωογονημένο και ευλογημένο νερό. 

Μπαίνοντας στην εσωτερική αυλή, θα φτάσετε στην περιοχή 'Jaba Tengah', η οποία είναι η κύρια περιοχή του ναού. Εκεί θα δείτε πολλούς προσκυνητές αλλά θα έχετε την ευκαιρία και εσεις να βουτήξετε το κεφάλι σας κάτω απο το νερό (δείτε το βίντεο πιο πάνω) σε μια τελετή καθαρισμού η οποία ονομάζεται «Μelukat». Ξεκινάτε απο το πρώτο στόμιο της πισίνας και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες μέχρι να τελειώσει όλη η διαδικασία.


Wanagiri Hidden Hills

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί όπου μετά απο 2 ώρες διαδρομή φθασαμε στα Wanagiri Hidden Hills. Εκεί θα κατέβεις και με 8 ευρώ θα μπείς μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να βγάλεις αναμνηστικές φωτογραφίες με ένα υπέροχο backround.

Μάλιστα για να βγαίνουν πιο φωτεινές και εντυπωσιακές οι φωτογραφίες σου υπάρχουν ανθρώποι εκεί που κρατάνε μεγάλους καθρέφτες και την στιγμή που φωτογραφίζεσαι τον γυρνάνε προς εσένα και σε φωτίζουν καταπληκτικά. 

Banyumala Twin Waterfalls


Επόμενη στάση οι καταρράκτες Banuumalla Twins. Το τοπίο κάτι παραπάνο απο μαγικό. Θές περίπου 25 λεπτά να κατεβείς στους καταρράκτες απο τα οποία τα 10 είναι δύσβατη η διαδρομή και θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί. Φθάνοντας κάτω πολύ κουρασμένοι και λαχανιασμένοι το θέαμα θα σας αποζημιώση. Όλα είναι παραμυθένια.
Δεν θα σταματήσεις να βγάζεις αναμνηστικές φωτογραφίες. Μπορείς να κολυμπήσεις όπως θα δείς και πολλούς άλλους να το κάνουν. Στην επιστροφή μάλιστα αφού ξεπεράσεις το δύσβατο μέρος μπορείς με ενάμιση ευρώ να σε πάρουν επάνω ντόπιοι με μηχανάκια. 

Handara Gate

Μετά τους καταρράκτες πήγαμε στο διάσημο σημείο για φωτογραφία Handara Gates. Μην το μπερδέψετε με τις φωτογραφίες που βλέπεται απο τον ναό όπου γίνεται αντανάκλαση στο έδαφος (Pura Lempouyard) και οι εικόνες που κυκλοφορούν είναι σαν όνειρο. Eίναι ένα απο τα διασημότερα σποτ του Μπαλί που βλέπουμε στα social media. Η πύλη είναι περιτρυγρισμένη απο καταπράσινα βουνά και λίμνες και οι εικόνες είναι πραγματικά μαγευτικές. 


 

Pura Ulun Danu

Τέλος αφήσαμε τον ναό 
Pura Ulun Danu. O συγκεκριμένος ναός βρίσκεται περίπου 1200 μέτρα πάνω απο την επιφάνεια της θαλασσας στην Λίμνη Beratan. 

Pura Lempouyard

Το βράδυ επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο μου είχα να πάρω μια μεγάλη απόφαση. Η επόμενη μέρα θα με έβρισκε στο διάσημο ναό Pura Lempouyard τον κορυφαίο στην δική μου λίστα ναών αλλά και εκατομμυρίων επισκεπτών του Μπαλί κάθε χρόνο που πάνε με σκοπό εκείνη την ιδιαίτερη φωτογραφία που βλέπεται και στο δικό μου blog.

Η ώρα αναμονής είναι τουλάχιστον μιαμιση ώρα για να μπορέσεις να βγάλεις αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες. Να ξέρεις πως εκεί υπάρχει φωτογράφος και σε απαθανατίζει έχοντας 4 διαφορετικά κλικς. Σου προτείνω επειδή θα  χάσεις την ψυχραιμία σου, να φτάσεις εκεί το αργότερο στις 7 το πρωί. Δηλαδή θα πρέπει να ξυπνήσεις απο τις 5 γιατί σίγουρα το ξενοδοχείο σου θα είναι περίπου 2 με 2,5 ώρες αποσταση απο τον ναό. Σκεφτείται πως αρκετοί επισκέπτες ξυπνάνε στις 3 το πρωί για να φθάσουν στο ναό και να δουν την ανατολή του ηλίου. Eγώ επέλεξα την πιο δύσκολη επιλογή. Να ξυπνήσω δηλαδή στις 3 τα ξημερώματα και στις 05:20 ήμουν εκεί. Το θέαμα κυρίως την στιγμή της ανατολής του ηλίου με αποζημίωσε. Χρώματα και εικόνες που ακόμη τις έχω έντονες στα μάτια μου.  

Σημείωση:
Για να μην ξενερώσετε πρέπει να ξέρετε πως οι εκπληκτικές αυτές φωτογραφίες είναι προιόν μοντάζ. Το έδαφος είναι τσιμέντος και όχι γυαλί ή νερό όπως κάποιος διακρίνει στις φωτογραφίες. Δείτε το πιο πάνω βίντεο

Tirta Gangga

Aμέσως πήγαμε στον φημισμένο ναό Tirta Gangga όπου και εκεί πρέπει να πας πολύ πρωί για να αποφύγεις τις εκατοντάδες τουριστών. Ένα λαβύρινθο από πισίνες και συντριβάνια που περιβάλλεται από έναν καταπράσινο κήπο και πέτρινα γλυπτά και αγάλματα.

Μπορείς να περπατήσεις πάνω στην πισίνα πατώντας στα ειδικά διαμορφωμένα πλακάκια και να δεις τα δεκάδες ψάρια που ζουν εκεί μέσα. Κάποια είναι τεράστια. Εαν στις φωτογραφίες σου θέλεις να περιτρυγιρίζεσαι απο ψάρια μπορείς έξω απο το χώρο να αγοράσεις τροφή ψαριών με μόλις 30 σεντ. Μόλις ρίξεις λίγη τροφή θα μαζευτούν όλα γύρω σου και οι φωτογραφίες σου θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Besakih Temple 

Συνεχίσαμε στον ναό Besakih, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. Είναι ο μεγαλύτερος ναός του Μπαλί και θεωρείται ως ο ιερότερος από όλους τους ναούς του νησιού. 


Tubak Cepung

Η μέρα μου τελείωσε στον καταρράκτη Tubak Cepung. Η διαδρομή για να κατέβεις κάτω είναι και εδώ κουράστική αλλά αξίζει το θέαμα. Φθάνοντας κάτω θα μπείς στην σπηλιά όπου οι φωτογραφίες σου θα είναι βγαλμένες απο παραμύθι. 


ΣΕΜΙΓΙΑΚ-ΚΟΥΤΑ
Οι τελευταίες τρεις μέρες ήταν καθαρά χαλάρωσης. Η μόνο επίσκεψη που έκανα ήταν στο ναό Tanah Lot είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Μπαλί. Ο ναός είναι σκαρφαλωμένος σε ένα βράχο μέσα στην θάλασσα. Θα σου πρότεινα να δεις απο εκεί το ηλιοβασίλέματα 

Οι παραλίες για χαλάρωση είναι αυτή της Σεμιγιακ, της Double-Six και της Κούτα. Είναι όλες πολύ κοντά μεταξύ τους. Οι πρώτες δυο έχουν απόσταση 5 λεπτά περπάτημα μεταξύ τους και η Κούτα 20 λεπτά με αυτοκίνητο. Δεν διαφέρουν καθόλου. Τα κύματα είναι τεράστια. Δύσκολα μπορείς να κολυμπήσεις. Τις λατρεύουν οι σέρφερσς. Παντού σου ενοικιάζουν κρεβατακια (περίπου 5 ευρώ δύο κρεβατάκια και μια ομπρέλλα), κάνοντας παζάρι την τιμή ενώ διάφοροι πλανόδιοι σε πλησιάζουν συνεχώς για να σου πουλήσουν γυαλιά ήλιου, πασμίνες, κάτι άλλα ρούχα σαν χαλάκια και πολλά άλλα. Ακόμα και μασάζ σου κάνουν στην παραλία με μόλις 6 ευρώ για μια ώρα.

La Plancha

Αυτό το πανέμορφο beach bar είναι ιδανικό για τα απογεύματα αλλά και για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Βρίσκεται στην παραλία Double-Six και οι πολύχρωμές φουσκωτές ξαπλώστρες θα σε εντυπωσιάσουν. Απόλαυσε εκεί υπέροχα κοκτειλς και φαγητό σε πολύ λογικές τιμές. Όσο νυχτώνει οι ρυθμοί ανεβαίνουν και το πάρτυ συνεχίζεται. 

Finns Beach Club

Θες να παρτάρεις; Το Finns beach bar είναι το ιδανικό. Το design του είναι μοναδικό καια ποτελεί πόλο έλξης κυρίως του νεαρού κόσμου που επισκέπτεται το Μπαλί. Για το κάθε κρεβατάκι υπάρχει μινιμουν κατανάλωση 40 ευρώ. Υπάρχουν κρεβατάκια με 30 ευρώ αλλά και διπλά κρεβάτια μπροστά απο τιν πισίνα με 180 ευρώ μινιμουν κατανάλωση όπου μπορούν να συμπεριλάβουν μέχρι 6 άτομα! Πέρασα εκεί μια απο τις μέρες μου και ηταν μια όμορφη αναμνηση. Mετά τις 7 υπάρχει happy hour με τα ποτά να είναι 1+1. Οι τιμές είναι πολύ καλές.

Μotel Mexicola

Ένα απο τα must στέκια της Σεμιγιακ. Χρειάζεσαι κράτηση για να μπείς μέσα. Έχει απίθανο μεξικάνινο φαγητό και αν θες να φας πολύ με 22 ευρώ το άτομο παραγγέλνεις ότι θες απο το μενού. Μετά τις 10:30 η μουσική δυναμώνει και γίνεται χαμός.

La Favela

Yπέροχο εστιατόριο στην Σεμιγιακ με πολύ καλό κόσμο, καλές τιμές και έυγεστο φαγητό. Μαζί με το Motel Mexicola ίσως αποτελούν τα πιο in στεκια σε ντόπους και τουρίστες. Η διακόσμηση ακριβώς όπως την φαντάστηκες. Μοιάζει με favela της Βραζιλίας και βέβαια με το άγαλμα του Χριστού να κλέβει όλα τα φλας. 

Floating Breakfast

Στα πλείστα ξενοδοχεία κυρίως του Ubud υπάρχει το φημισμένο πρωινό στην πισίνα. Ένας μεγάλος δίσκος που επιπλέει είτε στην δική σου ιδιωτική πισίνα είτε σε πισίνα που βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο του ξενοδοχείου και την ενοικιάζεις για μιάμιση απολαμβάνεις ένα υπέροχο πρωινό. Το κόστος είναι απο 40 μέχρι 50 ευρώ το ζευγάρι. 

 


Στρασβούργο - Κολμάρ: Πήγαμε στην πρωτεύουσα των Χριστουγέννων και στο πιο παραμυθένιο χωριό της Γαλλίας

Στο bucketlist μας τα τελευταία χρόνια ήταν να βρεθούμε τις ημέρες των Χριστουγέννων σε δύο από τις πιο ξεχωριστές πόλεις της Γαλλίας όπου τα Χριστουγεννα είναι πιο μαγικά από ποτέ.…

Continue Reading


Παραμονη Πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο: Τα πάρτι στα Christmas Markets και η πολεμική ατμόσφαιρα που ζήσαμε

Το 2023 το αποχαιρετήσαμε από το Βερολίνο. Ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στις 30 Δεκεμβρίου και φθάσαμε μεσημέρι. Εκεί θα μέναμε για δύο 24ωρα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία…

Continue Reading


Βαρσοβία: Το παραμυθένιο christmas market στα τείχη της πόλης, η Castle Square και το Royal Garden of Light  

Tην παραμονή χριστουγέννων επιλέξαμε να την περάσουμε στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Όλα όπως αναμενόταν ήταν στολισμένα αλλά εκείνη την ημέρα μας περίμενε μία «δυσάρεστη»…

Continue Reading




Μπανγκόκ: Η εμπειρία μου στην πόλη που συνδυάζει την πολυτέλεια με την απόλυτη φτώχεια

Γνωστή και ως η πόλη των αγγέλων η Μπανγκόκ με εντυπωσιακά κτίρια και ουρανοξύστες. Βέβαια, δίπλα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία συναντάς την απόλυτη φτώχεια. Είναι η πρωτεύουσα της…

Continue Reading



Βυρητός: Ένας συναρπαστικός προορισμός που με εντυπωσίασε απρόσμενα

Η αλήθεια είναι πως κλείνοντας αεροπορικό εισιτήριο για την πρωτεύουσα του Λιβάνου και το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» όπως αποκαλούν την Βυρητό δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος.

Continue Reading



Τόκυο: Βάλτο οπωσδήποτε στο Bucket List σου και υπόσχομαι θα το λατρέψεις! Μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!

Για ένα πράγμα να είσαι απόλυτα σίγουρος. Θα περάσεις καταπληκτικά! Βάλε το Τόκυο και γενικά την Ιαπωνίζα στο bucket list σου. Αξίζει να το επισκεφθείς μια φορά στην ζωής σου. Είναι…

Continue Reading



Λας Βέγκας: Οι εμπειρίες μου στην πιο φαντασμαγορική πόλη του πλανήτη Mυστικά για αξέχαστες διακοπές

Δεν ξέρω πόσο αντικειμενικός μπορεί να είμαι όταν μιλάω για το φαντασμαγορικό Λας Βέγκας. Το λατρεύω! Έχω πάει τρείς φορές και ποτέ δεν το χορταίνω. What Happens In Vegas Stays in Vegas…

Continue Reading


Phi Phi Islands και James Bond Island: Επισκέφθηκα τον απόλυτο παράδεισο του Πουκέτ

Δεν υπάρχει τουρίστας που να επισκεφθεί το Πουκέτ και να μην κάνει εκδρομή στα νησιά Πιπι. Αποτελούν έναν από τους κορυφαίους εξωτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Όπως σας συμβούλεψα…

Continue Reading