Βυρητός: Ένας συναρπαστικός προορισμός που με εντυπωσίασε απρόσμενα

Η αλήθεια είναι πως κλείνοντας αεροπορικό εισιτήριο για την πρωτεύουσα του Λιβάνου και το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» όπως αποκαλούν την Βυρητό δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Επιστρέφοντας στη Κύπρο ήμουν εντυπωσιασμένος και με την υπόσχεση αν επιστρέψω σύντομα μιας και η πτήση απο Λάρνακα είναι μόλις 30 λεπτά. Το νόμισμα της χώρας είναι η λιβανέζικη λίρα αλλά παντού όταν πάτε να πληρώσετε σου δίνουν την επιλογή να πληρώσεις σε αμερικάνικα δολάρια.  

Φθάνοντας στο αεροδρόμιο μην πέσετε στην παγίδα να μπείτε στο πρώτο ταξί που θα δείτε. Η πλειοψηφία απο τους οδηγούς θα σας ζητήσουν περίπου 40 ευρώ να σας πάνε μια διαδρομή 8 χιλιομέτρων που είναι περίπου το κέντρο. Κάντε παζάρι και πληρώστε το μάξιμουμ 20 ευρώ. Η άλλη επιλογή είναι το Uber που θα σας χρεώσει περίπου 15 ευρώ. 



Εγώ είχα φθάσει βράδυ και επέλεξα να διασκεδάσω σε ένα  απο τα πιο hot νυχτερινά μαγαζιά-μπουζούκια της πόλης, το Al Mandaloun. Πρόκεται για μαγαζί στυλ μπουζούκια το οποίο ανά μερικά λεπτά στην σκηνή πραγματοποιούνται διάφορα σόου. Χορός, λιβανέζικα τραγούδια είτε απο γυναίκα τραγουδίστρια είτε απο άντρα είτε απο συγκρότημα, dj, μουσική με ημίγυμνους άντρες να παίζουν ταμπουρλέκι και πολλά άλλα.
Υπάρχει μινιμουμ κατανάλωση 65 ευρώ για κάθε άτομο όταν κάνεις κράτηση αλλά ΜΗΝ κάνεις το λάθος να φας εκεί. Το μενού είναι χάλια, η ποιότητα τραγική και οι τιμές πανάκριβες. Αξίζει να πας εκεί μόνο για διασκέδαση.  Ήταν ωραία εμπειρία και υπάρχει και αντίστοιχο μαγαζί το οποίο ανήκει στον ελληνολιβανέζο πολιτικό και μουσικό παραγωγό Μισέλ Ελευθεριάδη και λέγεται Music Hall. 
 


Όταν βρεθείς στην Βυρητό χειμώνα όλοι οι δρόμοι για clubbing οδηγούν στο The O1ne. Πολύ καλός κόσμος, ωραίο design με τεράστιες οθόνες Led που μαγνητίζουν τα βλέμματα. Δεν υπάρχει είσοδος. Τα ποτά είναι 15 ευρώ το ένα και η ελάχιστη κατανάλωση σε κράτηση είναι 550 ευρώ και σε κάποια ιδιαίτερα σημεία του μαγαζιού η τιμή ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Εξίσου εντυπωσιακό και με τις ίδιες περίπου τιμές είναι και το AHM με θέα την θάλασσα. 
 


Τα καλοκαίρια το Skybar ειναι το πιο περιζήτητο και πολυσυζητημένο νυχτερινό μαγαζί της πόλης. Eίναι απο τα ωραιότερα club που έχεις δει σίγουρα στην ζωή σου και έχει αυστηρή πόρτα.


Μια άλλη καταπληκτική επιλογή είναι το SPINE. Πηγαίνετε όπωσδήποτε. Τα led και το στήσιμο του μαγαζιού που βρίσκεται στο 12ο όροφο θα σας ξετρελάνουν ενώ ο κόσμος είναι εκλεκτός και καλοντυμένος.  Αν θέλετε συνδυάστε την έξοδο σας με δείπνο και επιλέξτε filllet steak, τα pork buns, την σαλάτα με καβούρι και τα salmon tacos.  




Βέβαια δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω το Iris που είναι και αυτο rooftop bar με εντυπωσιακή διακόσμηση και καλό φαγητό με την πλειοψηφία μενού να είναι σε ασιατικες γεύσεις. Βάλτε το οπωσδήποτε στο πρόγραμμα σας και επιπλέον υπάρχει το Iris Beach Club (δεν είναι στον ίδιο χώρο αλλά 25 λεπτά μακριά) για να κάνετε το μπάνιο σας, να παρτάρετε και να περάσετε εκεί την μέρα σας με φυσιολογικές τιμές και καλό φαγητό. 
 


Η επόμενη μέρα είχε shopping όπου η πλειοψηφία των μαγαζιών είναι στο Beirut Souks και εκεί μπορείτε να βρείτε πολλά διάσημα brands. Ήταν απίστευτο καθώς το ταξίδι μου ήταν αρχές Μαρτίου και σε όλα τα καταστήματα είχε έκπτωση 60% ακόμα και για τους εκλεκτούς που επιλέγουν τα superbrands όπως Gucci, Fendi, Valentino, Balenciaga, Dolce and Gabbana, Givenchy, Vercace κτλ και το καλύτερο είναι πως ότι αγοράσεις παίρνεις επιπλέον έκπτωση στο αεροδρόμιο άλλα 10% tax free. Το ίδιο ισχύει και στα δυο Aishti Mall, το ένα θα το βρείτε στην Souks και το άλλο είναι 15 λεπτά πιο μετά στην παραλία. Επίσης το ABC Mall  στην περιοχή Ashrafieh είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης με περισσότερα από 200 καταστήματα, εστιατόρια, καφετερίες και σινεμά.
 


Το απόγευμα περιλάμβανε περπάτημα στον πεζόδρομο Corniche ενώ το βράδυ συνεχίσαμε στην Μαρίνα του Λιβάνου Zeituna Bay. Eκεί αξίζεις να περπατήσεις καθόλη την διάρκεια της ημέρας και να απολαύσεις μεσημεριανό ή βραδυνο φαγητό στα εστιατόρια. Δείτε πιο κάτω αναλυτικές λεπτομέρειες και προτάσεις. 
 



Που να μείνετε
Σίγουρα το διασημότερο ξενοδοχείο είναι το Phoenicia με θέα την Μαρίνα της Βυρητού στο οποίο γυρίστηκαν πάρα πολλές ταινίες, αλλά και το Four Seasons και το Le Gray που είναι της ίδιας κατηγορίας με τιμές περίπου στα 300 ευρώ την βραδιά για γερά πορτοφόλια.  Εμείς επιλέξαμε το Radisson Blu Martinez 3 λεπτά με τα πόδια απο την Μαρίνα της Βυρητού (Zeituna Bay) με μόλις 90 ευρώ την βραδιά απο το οποίο μείναμε πολύ ικανοποιημένοι. Πολύ καλό είναι και φθηνό το Ramada By Wyndham Downtown Beirut. 
 


Hrissa Santa Maria 
Σαράντα λεπτά απο το κέντρο βρίσκεται ένα απο τα πιο διάσημα αξιοθέτατα του Λιβάνου αυτό της Santa Maria στη Jounieh. Για να πάτε στο άγαλμα της Παναγίας θα φθάσετε στο teleferique όπου με διαδρομή 9 λεπτών και με συνολικό κόστος 6.50 ευρώ με την επιστροφή σας, θα σας πάει εκεί. Το μέρος αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών καθημερινά. 

 


Για brunch επιλέξτε το Breakfast Barn. Δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις απο το μενού του συνδυασμένα πάντα με φρέσκους χυμούς ή ωραίο καφέ. 
 


Για φαγητό πήγαινε όπωσδήποτε στο SAX που βρίσκεται στην Souks. Καταπληκτικό φαγητό, υπέροχα coctails και ιδιαίτερο design ενώ κάποιες μέρες έχει live μουσική. Πάρε οπωσδήπτε μερικές απο τις επιλογές όπως Goat Cheese and Fig Melba, Beef Stripliοn, wild mushroom risotto, Beef Rips (for2). Κάνε κράτηση απο μέρες πριν κυρίως εαν πας Παρασκευή-Σάββατο.  Πολύ καλό φρέσκο ψάρι έχει το Al Sultan Brahim στην πόλη Junieh κάτω απο το καζίνο του Λιβάνου. Το ίδιο εστιατόριο υπάρχει και στο κέντρο της πόλης. Γι σούσι πηγαίνεται στο O&C στην περιοχή Dbayeh ή στο Κampai στο κέντρο της πόλης ενώ για steak επιλέξτε το The Butcher shop & grill και κάντε share τα κρέατα. Δοκιμάστε τo Waqyu ribeye . Για τους λάτρεις των αμερικανικών franchise σίγουρα η καλύτερη επιλογή είναι το Cheesecake Factory, με φαγητό και γλυκά σκέτη κόλαση και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Tέλος ενα θέλετε να δοκιμάσετε την λιβανέζικη κουζίνα το διασημότερο εστιατόριο είναι το Em Sherif το οποίο μας πρότειναν οι πάντες. Το μενού είναι μεζέδες για μεσημέρι 40 ευρώ το άτομο και για το βράδυ 60 ευρώ το άτομο. Δεν ενθουσιάστηκα!  
 


Aπόλαυσε το ποτό σου στο Arts. (είναι το χειμερινό μπαρ πριν ανοίξει το καλοκαίρι το Spine). Τόσο το φαγητό όσο και τα κόκτειλς θα σε εντυπωσιάσουν. Χρειάζεσαι κράτηση. Μια απο τις περιοχές που υπάρχουν όμορφα μπαράκια και σε καλές τιμές είναι η Mar Mekhael όπου το Anise αλλά και το Central Location που συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου είναι αυτά που ξεχωρίζουν. 

 


Στρασβούργο - Κολμάρ: Πήγαμε στην πρωτεύουσα των Χριστουγέννων και στο πιο παραμυθένιο χωριό της Γαλλίας

Στο bucketlist μας τα τελευταία χρόνια ήταν να βρεθούμε τις ημέρες των Χριστουγέννων σε δύο από τις πιο ξεχωριστές πόλεις της Γαλλίας όπου τα Χριστουγεννα είναι πιο μαγικά από ποτέ.…

Continue Reading


Παραμονη Πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο: Τα πάρτι στα Christmas Markets και η πολεμική ατμόσφαιρα που ζήσαμε

Το 2023 το αποχαιρετήσαμε από το Βερολίνο. Ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στις 30 Δεκεμβρίου και φθάσαμε μεσημέρι. Εκεί θα μέναμε για δύο 24ωρα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία…

Continue Reading


Βαρσοβία: Το παραμυθένιο christmas market στα τείχη της πόλης, η Castle Square και το Royal Garden of Light  

Tην παραμονή χριστουγέννων επιλέξαμε να την περάσουμε στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Όλα όπως αναμενόταν ήταν στολισμένα αλλά εκείνη την ημέρα μας περίμενε μία «δυσάρεστη»…

Continue Reading





Μπανγκόκ: Η εμπειρία μου στην πόλη που συνδυάζει την πολυτέλεια με την απόλυτη φτώχεια

Γνωστή και ως η πόλη των αγγέλων η Μπανγκόκ με εντυπωσιακά κτίρια και ουρανοξύστες. Βέβαια, δίπλα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία συναντάς την απόλυτη φτώχεια. Είναι η πρωτεύουσα της…

Continue Reading




Τόκυο: Βάλτο οπωσδήποτε στο Bucket List σου και υπόσχομαι θα το λατρέψεις! Μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!

Για ένα πράγμα να είσαι απόλυτα σίγουρος. Θα περάσεις καταπληκτικά! Βάλε το Τόκυο και γενικά την Ιαπωνίζα στο bucket list σου. Αξίζει να το επισκεφθείς μια φορά στην ζωής σου. Είναι…

Continue Reading



Λας Βέγκας: Οι εμπειρίες μου στην πιο φαντασμαγορική πόλη του πλανήτη Mυστικά για αξέχαστες διακοπές

Δεν ξέρω πόσο αντικειμενικός μπορεί να είμαι όταν μιλάω για το φαντασμαγορικό Λας Βέγκας. Το λατρεύω! Έχω πάει τρείς φορές και ποτέ δεν το χορταίνω. What Happens In Vegas Stays in Vegas…

Continue Reading


Phi Phi Islands και James Bond Island: Επισκέφθηκα τον απόλυτο παράδεισο του Πουκέτ

Δεν υπάρχει τουρίστας που να επισκεφθεί το Πουκέτ και να μην κάνει εκδρομή στα νησιά Πιπι. Αποτελούν έναν από τους κορυφαίους εξωτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Όπως σας συμβούλεψα…

Continue Reading