Χριστούγεννα στη Bουδαπέστη: Πήγαμε στα must visit αξιοθέατα της πόλης

Xωρίς δεύτερη σκέψη αξίζει ένα απο τα Χριστουγεννιάτικα ταξίδια σας να είναι στην Βουδαπέστη. Είναι πανέμορφη και παραμυθένια. Απο τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου ολόκληρη η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας διακοσμείται σε χριστουγεννιάτικη διάθεση με όλους τους κατοίκους να δίνουν μεγάλη σημμασία για τα Χριστούγεννα. Μπορεί ο Δεκέμβριος να είναι πολύ παγωμένος ωστόσο η καλή δοάθεση, τα ζεστά και χοντρά ρούχα σε κάνουν να ξεχνάς το κρύο καθώς πρόκειται για μια πολη που μπορείς πολύ εύκολα να την περπατήσεις και κυρίως το βράδυ να ενθουσιαστείς απο τις φωταγωγημένες γέφυρες και χριστουγεννιάτικες αγορές. Τα μοναδικά αξιοθέατα, η υπέροχη αρχιτεκτονική, τα διάσημα λουτρά, τα γευστικά εστιατόρια και οι φιλόξενοι κάτοικοι της πόλης θα σε κάνουν να θες να την ξαναεπισκεφθείς. 

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ;
Μεγάλο δίλημμα εαν θα επιλέξεις την Βούδα που είναι η ιστορική πλευρά της πόλης ή η Πέστη που είναι η καρδιά της διασκέδασης με μαγαζιά, εστιατόρια, clubs και πλατείες. Εγώ επέλεξα την Πέστη και την διάσημη οδό Vaci Utca. Γενικά τα ξενοδοχεία αλλά κυρίως τα σπίτια Αirbnb είναι παφθηνα.  Επέλεξε αν θες ένα κατάλυμμα μπροστά στις όχθες του Δούναβη με την θέα να σε μαγεύει. 

ΒΟΥΔΑ
Κάστρο της Βούδας
Το κάστρο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Βουδαπέστης, στο λόφο Gellert της Βούδα. Στην κορυφή του στέκει το 46 μέτρων διάσημο άγαλμα της Ελευθερίας (Citadella). Η πρόσβαση γίνεται με λεωφορείο (10 λεπτά) ή με τα πόδια. (μισή ωρα περπάτημα).

Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα η αλλαγή φρουράς στις 12.00 γίνεται με τη συνοδεία μουσικής. Αξίζει όπωσδήποτε να το επισκεφθείτε. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και εκεί στεγάζονται διάφορα μουσεία, όπως το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη. 
Τip: Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ανεβείτε στο Κάστρο είναι το παλιό και παραδοσιακό τελεφερίκ του 1870 που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας μόλις περάσετε την Αλυσιδωτή Γέφυρα. Θα σας κοστίσει 1.600 φιορίνια (5 ευρω) αλλά ίσως περιμένετε πολλή ώρα λόγω πολυκοσμίας.  Έχει επίσης λεωφορείο (Εισιτήριο 1.50 ευρώ) και κυλιόμενες σκάλες. Εμείς επιλέξαμε να ανέβουμε με τα πόδια που είναι 15 λεπτά αφού η ουρά στο τελεφερικ ήταν μεγάλη. Ήταν ωραία εμπειρία βγάζοντας και όμορφες φωτογραφίες. 

Προμαχώνας των Ψαράδων (Fisherman’s Bastion)

 Βρίσκεται μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Ματθαίου που χτίστηκε τον 13ο αιώνα και η πανοραμική θέα του στην πόλη είναι καταπληκτική. Aποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ο προμαχώνας του Ψαρά αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Βγάλτε όπωςδήποτε φωτογραφία καθισμένοι σε ένα απο τους 7 πύργους με φόντο ολόκληρη την πόλη. 

Τα Ιαματικά Λουτρά Γκέλλερτ (Gellért Thermal Baths)
Βρίσκονται στους πρόποδες του λόφου, κοντά στην ομώνυμη πλατεία και την Γέφυρα της Ελευθερίας (Szabadság híd), την πράσινη γέφυρα. Η είσοδος είναι 16 ευρώ. Βέβαια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για να πάρετε το εισιτήριο που καλύπτει τις ανάγκες σας. πχ. εαν θέλετε locker, ποτά, πετσέτες κτλ.

 

ΠΕΣΤΗ
Vorosmarty Square
Είναι ίσως η πιο διάσημη πλατεία της πόλης με το μεγαλύτερο Christmas market που συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες. Η χριστουγεννιάτικη αγορά που στήνεται εκεί με 122 πάγκους με χειροποίητα προϊόντα και τρόφιμα αποτελούν ένα απο τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και βρίσκεται στο τέλος της διάσημης οδού Vaci Utca.

Ανάμεσα στις λιχουδιές θα βρείτε για τα φημισμένα Langos που είναι τηγανισμένη σε λάδι ζύμη, γαρνιρισμένη με ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί σε διάφορες παραλλαγές όπως πχ. να έχει μέσα και μπέικον. 

Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica)

 
Στον φημισμένο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στήνεται μια μικρή Χριστουγεννιάτικη αγορά με μεγάλη ποικιλία από τυριά, λουκάνικα, σαλάμια και άλλα προιόντα αλλά και ένα δέντρο με ύψος 8 μέτρα το οποίο συγκεντρώνει τα βλέμματα. Εκεί υπάρχει και μικρό παγοδρόμιο που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμη πιο μαγική. 

Της καθημερινές κλεινει στις  9 και τα Σαββατοκυριακα στις 10. Αξίζει να γνωρίζεται πως απο τις 4.30 το απόγευμα μέχρι και την στιγμή που κλείνει κάθε μισή ώρα έχει light show πάνω στην εκκλησία που μαγνητίζει τα μάτια όλων. 

Hősök tere Πλατεία Ηρώων

 Στην πλατεία ηρώων βρίσκεται και το Budapest sign μπροστά απο την λεοφώρο Andrássy. Εκεί βρίσκονται τα πιο ακριβά και πλούσια σπίτια της Βουδαπέστης. Πίσω από την πλατεία Ηρώων βρίσκεται το καταπράσινο πάρκο Varosliget με την τεχνητή του  λίμνη που το χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο. Στο πάρκο αυτό θα βρείτε επίσης το μικρό, παραμυθένιο κάστρο Vajdahunyad. 

Shoes on the Danube Bank

Το μνημείο Παπούτσια  του Δούναβη. Πρόκειται για μπρούτζινα παπούτσια χτισμένα πάνω ακριβώς στην όχθη του Δούναβη εις μνήμην των Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο σημείο κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αφού αναγκάστηκαν να βγάλουν εκεί τα παπούτσια τους πριν πέσουν στο ποτάμι. 

Chain bridge

 Η αλυσιδωτή γέφυρα ενώνει την Βούδα και την Πέστη. Αξίζει να την περπατήσεις απο την μια μεριά στην άλλη. Υπάρχει ειδικός χώρος όπου πολλά ερωτευμένα ζευγάρια αφού αγοράσουν κλειδωνιά την τοποθετούν στα σίδερα και λένε πως κλειδώνουν για πάντα τον έρωτα τους. Η μοναδική θέα στο Δούναβη αποτελει πόλο έλξης όλων των ταξιδιωτών. 

Budapest Christmas Light Tram

Ήταν στο Bucket List μας με το που πήγαμε. Το τραμ με το νούμερο 2 είναι στολισμένο με 35.000 φωτάκια και η βόλτα του στην παραλιακή διαδρομή στην Πέστη, απο την μια μεριά στην άλλη και θα την λατρέψεις. Η τιμή του είναι μια κανονική τιμή ενός τραμ αξίας 1.50 ευρώ

Simpla Kert

Τα φημισμένα ruin bars στην Βουδαπέστη και το Simpla Kert αποτελεί νυχτερινή επιλογή και όχι μόνο για χιλιάδες ντόπιους αλλά και τουρίστες καθημερινά. Στεγάζεται σε εγκατελειμένο βιομηχανικό κτίριο με πολλά διαφορετικά δωμάτια και με την διακόσμηση να μαγνητίζει τα βλέμματα.
Στο κάθε δωμάτιο το vintage κόνσεπτ του απο μπανιέρες μέχρι ποδήλατα και παλιά αυτοκίνητα δεν μένει απο κανέα απαρατήρητο. Σίγουρα εκεί θα βγάλεις πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες. Τα ποτά είναι όλα πάφθηνα και είναι ανοιχτό απο το μεσημέρι. 

Κοινοβούλιο
Είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης. Το μεγαλύτερο κτίριο της Ουγγαρίας είναι χτισμένο πάνω στον Δούναβη και είναι στα πρότυπα του Βρετανικού Κοινοβουλίου του Λονδίνου. Δείτε το απο έξω αλλά δεν αξίζει να περιμένετε στην ουρά να μπείτε μέσα καθώς το εσωτερικό του δεν θα σας εντυπωσιάσει. Εαν δεν σας πειράζει να περιμένε επιλέξτε να πάτε πρωί. Το εισιτήριο είναι πιο φθηνό για πολίτες της ευρωπαικής ένωσης και χρειάζεστε όπωσδήποτε κατά την είσοδο σας ταυτότητα ή διαβατήριο.  

Vaci Utca
 
Η πιο διάσημη οδός της Βουδαπέστης είναι πεζόδρομος γεμάτος καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια. Oι τιμές είναι λογικές και σε πολλά καταστήματα τις μέρες των Χριστουγέννων υπάρχουν εκπτώσεις. Καθημερινά ο δρόμος σφίζει απο ζωή καθώς χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι κάνουν την βόλτα τους. 

Deák Ferenc utca
 
Φωτογραφηθείτε στο πανύψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκεται την Deák Ferenc utca.  Ο διπλανός δρόμος είναι γεμάτος με εμπορικά καταστήματα και αποκαλείται ο δρόμος της μόδας.

Central Market Hall
 Η Κεντρική Αγορά της πόλης διαφορετική απο ότι έχουμε επισκεφθεί με εκατοντάδες πάγκους, φαγώσιμα σουβενίρ και χειροίητες κατασκευές. Η πάπτικα αποτελεί τοπικό έδεσμα και πωλείται σε διάφορες μορφές. Αξίζει να πάτε αποτελεί must αξιοθέατο. Καθημερινά κλείνει στις 6 το απόγευμα

Κürtös Κalác

Δοκίμασε όπωσδήποτε Κürtös Κalác, που είναι ένα γλυκό φύλλο ζυμάρι το οποίο ψήνουν σε κυκλικό σχήμα και επικλύπτεται με διάφορες άλλες λιχουδιές όπως σοκολάτα, ζάχαρη και θα σας ξετρελάνει.

Σούπα Γκουλάς

Η σούπα Γκούλας παρουσιάζεται ως το εθνικό φαγητό στην Ουγγαρία και εγώ την λάτρεψα. Bέβαια κάποιος θα την βρεί και στις γύρω χώρες σαν ένα απο τα εθνικά τους πιάτα. Απο μόνο του το σερβίρισμα της σε εντυπωσιάζει καθώς σερβίρεται μέσα σε ένα ανοιχτό καρβέλι ψωμί. Αποτελεί ιδανική επιλογή για τον χειμώνα για το starter ή το κυρίως πιάτο σας σας σε ένα εστιατόριο. Πρόκειται για αργά βρασμένο κρέας, συνήθως βοδινό, μαγειρεμένο με λαχανικά, καρότο, κρεμμύδι και πάπρικα. Η αλήθεια είναι πως όλες οι σούππες είναι καταπληκτικές και έτσι εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και άλλες γεύσεις μένοντας κατενθουσιασμένοι. 

New York Cafe
 Το σικάτο καφε που ανήκει στην λίστα με τα πιο ιστοριακά καφε του πλανήτη θα σε μαγέψει και αξίζει να το επισκεφθείς. Είναι τόσο επιβλητικό με το που μπαίνεις μέσα όπου σίγουρα θα βγάλεις αναμνηστικές εικόνες με φόντο την απόλυτη χλιδή. Να είναι ντυμένος κομψά και να είσαι έτοιμος να πληρώσεις το καπουτσίνο 7.5 ευρώ και τα κομμάτια απο γλυκά 9 ευρώ το ένα. Θα αισθανείς γαλαζοαίματος! Δοκιμάστε cheesecake ή chocolate cake ή Somloi Sponge Cake

Szechenyi Bath
Το μεγαλύτερο spa στην Ευρώπη το Szechenyi θα σας μείνει αξέχαστο. Προτιμήστε το απο τα λουτρά Gellert. Η είσοδος του είναι 15 ευρώ. Το νερό που παρέχετε από δυο ιαματικές πηγές φθάνει σε θερμοκρασίες 77 °C.

Free walking tour στη Βουδαπέστη!

Μία εξαιρετική επιλογή για να γνωρίσετε την πόλη της Βουδαπέστης και την ιστορία της είναι το free walking tour. Μαζί μου στο ταξίδι ήταν και η πολύ καλή μου φίλη και δημοσιογράφος, Στέλλα Γεωργίου, η οποία πρότεινε την ιδέα για αυτό και θα ήταν καλύτερο να σας πει εκείνη κάποια λόγια για αυτή την εμπειρία, μιας και εγώ δεν ήθελα να ακολουθήσω:
Το free walking tour είναι κάτι που ανακάλυψα σε μία άλλη ευρωπαϊκή πόλη που ταξίδεψα στο παρελθόν και από τότε το ψάχνω όπου κι αν πάω. Στη Βουδαπέστη, η αλήθεια είναι ότι με εντυπωσίασε πόσο πολύς κόσμος είχε μαζευτεί για να πραγματοποιήσει το free walking tour, όπου μας χώρισαν σε οκτώ ομάδες με οκτώ διαφορετικούς ξεναγούς. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι ξεναγοί έχουν απίστευτο χιούμορ και χρησιμοποιούν επικοινωνιακά tricks, έτσι ώστε να κάνουν τη ξενάγηση πιο ζωντανή.Παρόλο το υπερβολικό κρύο, σχεδόν όλοι μας μείναμε μέχρι το τέλος της ξενάγησης, γιατί πρέπει να ξέρετε πως όποια στιγμή βαρεθείτε ή κουραστείτε μπορείτε να αποχωρήσετε χωρίς καμία επίπτωση.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τη Vorosmarty Square, από το χαρακτηριστικό σιντριβάνι με το λιοντάρι και διασχίσαμε την πόλη μέσα από τα στενά της, περάσαμε την Chain Bridge και καταλήξαμε στον Προμαχώνα των Ψαράδων, σε ένα αρκετά ψηλό σημείο της πόλης. Αν θα βρεθείτε στη Βουδαπέστη σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε την πρώτη ημέρα που θα είστε εκεί, προκειμένου να κατατοπιστείτε γεωγραφικά, να δείτε τα ωραιότερα αξιοθέατα και να πάρετε πληροφορίες για την ιστορία της πόλης, ενώ στο τέλος μην παραλείψετε να ρωτήσετε τον/την ξεναγό σας για να σας προτείνει μέρη για να δοκιμάσετε τοπικά φαγητά και ποτά.

Tip 1: Στο τέλος της διαδρομής ο/η ξεναγός σας αφήνει το περιθώριο αν θέλετε να του αφήσετε κάποια χρήματα ως tips, όσα εσείς επιθυμείτε και αν το θέλετε.
Tip 2: Είναι καλό αν αποφασίσετε να κάνετε το free walking tour να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα τους για το σημείο συνάντησης και την ώρα εκκίνησης του tour καθώς αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο. www.triptobudapest.hu/tours/the-original-tour

 

Εστιατόριο Sir Lancelot    
Μία must επιλογή για να βρεθείτε για φαγητό στη Βουδαπέστη είναι το εστιατόριο Sir Lancelot, το οποίο μας είχαν προτείνει αρκετά άτομα.     Είναι ένα μέρος που θυμίζει σκηνή από το Game of Thrones τόσο όσον αφορά στη διακόσμηση του χώρου όσο και με τις ενδυμασίες των σερβιτόρων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι τα διάφορα acts που γίνονται σε όλους τους χώρους κι αν καθίσετε, με τους ιππότες να “κλέβουν” τις εντυπώσεις, επιλέγοντας τυχαία κάποιον θαμώνα χρήζοντάς τον ιππότη. Ενώ αρκετά εντυπωσιακό είναι και το “νούμερο” με τις φωτιές.     Όσον αφορά στο φαγητό να είστε προετοιμασμένοι να φάτε με τα χέρια καθώς δεν σερβίρονται τα πιάτα με μαχαιροπίρουνα.

 

 

 




Στρασβούργο - Κολμάρ: Πήγαμε στην πρωτεύουσα των Χριστουγέννων και στο πιο παραμυθένιο χωριό της Γαλλίας

Στο bucketlist μας τα τελευταία χρόνια ήταν να βρεθούμε τις ημέρες των Χριστουγέννων σε δύο από τις πιο ξεχωριστές πόλεις της Γαλλίας όπου τα Χριστουγεννα είναι πιο μαγικά από ποτέ.…

Continue Reading


Παραμονη Πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο: Τα πάρτι στα Christmas Markets και η πολεμική ατμόσφαιρα που ζήσαμε

Το 2023 το αποχαιρετήσαμε από το Βερολίνο. Ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Γερμανίας στις 30 Δεκεμβρίου και φθάσαμε μεσημέρι. Εκεί θα μέναμε για δύο 24ωρα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία…

Continue Reading


Βαρσοβία: Το παραμυθένιο christmas market στα τείχη της πόλης, η Castle Square και το Royal Garden of Light  

Tην παραμονή χριστουγέννων επιλέξαμε να την περάσουμε στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Όλα όπως αναμενόταν ήταν στολισμένα αλλά εκείνη την ημέρα μας περίμενε μία «δυσάρεστη»…

Continue Reading





Μπανγκόκ: Η εμπειρία μου στην πόλη που συνδυάζει την πολυτέλεια με την απόλυτη φτώχεια

Γνωστή και ως η πόλη των αγγέλων η Μπανγκόκ με εντυπωσιακά κτίρια και ουρανοξύστες. Βέβαια, δίπλα από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία συναντάς την απόλυτη φτώχεια. Είναι η πρωτεύουσα της…

Continue Reading



Βυρητός: Ένας συναρπαστικός προορισμός που με εντυπωσίασε απρόσμενα

Η αλήθεια είναι πως κλείνοντας αεροπορικό εισιτήριο για την πρωτεύουσα του Λιβάνου και το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» όπως αποκαλούν την Βυρητό δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος.

Continue Reading


Τόκυο: Βάλτο οπωσδήποτε στο Bucket List σου και υπόσχομαι θα το λατρέψεις! Μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή!

Για ένα πράγμα να είσαι απόλυτα σίγουρος. Θα περάσεις καταπληκτικά! Βάλε το Τόκυο και γενικά την Ιαπωνίζα στο bucket list σου. Αξίζει να το επισκεφθείς μια φορά στην ζωής σου. Είναι…

Continue Reading



Λας Βέγκας: Οι εμπειρίες μου στην πιο φαντασμαγορική πόλη του πλανήτη Mυστικά για αξέχαστες διακοπές

Δεν ξέρω πόσο αντικειμενικός μπορεί να είμαι όταν μιλάω για το φαντασμαγορικό Λας Βέγκας. Το λατρεύω! Έχω πάει τρείς φορές και ποτέ δεν το χορταίνω. What Happens In Vegas Stays in Vegas…

Continue Reading


Phi Phi Islands και James Bond Island: Επισκέφθηκα τον απόλυτο παράδεισο του Πουκέτ

Δεν υπάρχει τουρίστας που να επισκεφθεί το Πουκέτ και να μην κάνει εκδρομή στα νησιά Πιπι. Αποτελούν έναν από τους κορυφαίους εξωτικούς προορισμούς στον πλανήτη. Όπως σας συμβούλεψα…

Continue Reading