Κύπρος: Αλλαγή φύλου και ονόματος με 50 ευρώ – Τι ισχύει για ανήλικους

30.09.2022



Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να αλλάζουν όνομα και φύλο, εάν και εφόσον το επιθυμούν, με μια απλή αίτηση στο Ληξιαρχείο, ένορκο δήλωση και παράβολο των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, το νομοσχέδιο το οποίο συζητείται τα τελευταία 3 χρόνια, θα αφορά επίσης και ανήλικους 16 ετών και άνω, νοούμενου ότι θα έχουν την συγκατάθεση των γονέων τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο σκοπός του είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου ή/και αλλαγής των στοιχείων της ταυτότητας φύλου, χωρίς να απαιτείται η απόδειξη χειρουργικής ή άλλης παρέμβασης.

Ο κάθε πολίτης της Δημοκρατίας θα έχει το δικαίωμα:

  1. Αναγνώριση ταυτότητας του φύλου του.
  2. Σεβασμού της σωματικής ακεραιότητας και φυσικής του αυτονομίας, ανεξάρτητα από την έκφραση της ταυτότητας φύλου ή τα χαρακτηριστικά του.
  3. Ελεύθερης ανάπτυξης ως ατόμου και ως προσωπικότητας, σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου του.
  4. Μεταχείρισης ανάλογα με την ταυτότητα φύλου του και ειδικότερα προσδιορισμού με αυτή στα έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητα του.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα άτομα που θα αιτούνται αλλαγή φύλου, δεν θα υποχρεούνται να παρέχουν αποδεικτικά χειρουργικών επεμβάσεων και δεν θα απαιτείται ολικός ή μερικός επαναπροσδιορισμός γεννητικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση με σκοπό την αλλαγή φύλου σε ανήλικα άτομα, εκτός και αν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας που θέτει τη ζωή του ατόμου σε κίνδυνο. Για τους ανήλικους που θα αιτηθούν αλλαγή ταυτότητας φύλου, η διαδικασία οδηγείται ενώπιον του Δικαστηρίου.

Τα άτομα που θα λάβουν πιστοποιητικό νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου ή πιστοποιητικό αλλαγής των στοιχείων του φύλο του, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τις Αρχές της Δημοκρατίας και όλα τα αρμόδια Τμήματα / Υπηρεσίες. Σε αντίθετη περίπτωση, διαπράττει αδίκημα με ποινή φυλάκισης μέχρι τα 3 έτη και χρηματική ποινή, μέχρι 10.000 ευρώ. 

sigmalive.com



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα




861