Μαυρίκιος Μαυρικίου – Ιλάειρα Ζήση: Τα τρία κυπριακά έθιμα που ακολούθησαν στην προετοιμασία για τον γάμο τους

29.08.2022



Τον γάμο τους πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής 28 Αυγούστου στην Κύπρο ο Μαυρίκιος Μαυρικίου και η Ιλάειρα Ζήση. Το ζευγάρι αντάλλαξε όρους αιώνιας πίστης και αγάπης και ακολούθησε τις παραδόσεις της Κύπρου. Ποια είναι τα τρία κυπριακά έθιμα που ακολούθησαν όμως ο Μαυρίκιος Μαυρικίου και η καλή του στην προετοιμασία τους;

Το ζευγάρι όταν πήρε την απόφαση να κάνει τον γάμο στην Κύπρο αποκάλυψε ότι θα ακολουθήσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου καταγωγής του γαμπρού.

Ανάμεσα στα έθλιμα που ακολούθησαν λοιπόν, ήταν το ξύρισμα του γαμπρού, το στόλισμα των μελλόνυμφων και το ζώσιμο του ζευγαριού.

Αυτά είναι τα έθιμα που ακολούθησε το ζευγάρι.

Ξύρισμα του γαμπρού

Οι συγγενείς, οι φίλοι και ο κουμπάρος του γαμπρού μαζεύονται για να ντύσουν, να ξυρίσουν και να στολίσουν τον γαμπρό με τη συνοδεία βιολιού και λαούτου. Οι μουσικοί τραγουδούν και οι παρευρισκόμενοι πλουμίζουν τον κουρέα και τον βιολάρη, ρίχνοντας χρήματα.

Στόλισμα των μελλονύμφων

Παλαιότερα ο κουμπάρος σταύρωνε τον γαμπρό και του φορούσε την παραδοσιακή ενδυμασία. Στην παρούσα περίπτωση οι γονείς και οι φίλοι του ζευγαριού φρόντισαν να τους ντύσουν τραγουδώντας και λέγοντας αστεία στον γαμπρό και τη νύφη.

Το ζώσιμο

Το ζευγάρι ζώνουν τρεις φορές οι γονείς του καθενός, με κόκκινο μαντήλι ή ζώνη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και ιερή στιγμή, αφού οι γονείς αποχαιρετούν το παιδί τους. Σε μερικές περιοχές, τους μελλόνυμφους ζώνουν και άλλοι συγγενείς, παππούδες, γιαγιάδες, αδέλφια, νονοί. Ο αριθμός των ατόμων πρέπει να είναι περιττός και σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να ξεπερνά τους πέντε.

Σχηματίζουν τον σταυρό με το μαντήλι στο στήθος των μελλονύμφων ή στο κεφάλι, ενώ σε ορισμένα χωριά ο σταυρός σχηματίζεται με τεντωμένο το μαντήλι, με δύο σταυρωτές κινήσεις μπροστά από το στήθος. Στη συνέχεια περνούν τρεις φορές το μαντήλι ή τη ζώνη γύρω από τη μέση, στερεώνοντας το ελαφρά, χωρίς να δέσουν κόμπο. Παλαιότερα το μαντήλι / ζώνη ευλογούσε ο ιερέας του χωριού, ή μπορεί και να τους έζωνε και ο ίδιος.

Μόλις ολοκληρωθεί το ζώσιμο από τον ένα γονιό, αυτός ακουμπά το μαντήλι ή τη ζώνη στον ώμο του γαμπρού και της νύφης, ώστε να το παραλάβει ο επόμενος. Το ζώσιμο συμβολίζει την αγνότητα του ζευγαριού. Το λύσιμο, έπειτα, της ζώνης από τους γονείς, σύμφωνα με λαϊκές αλλά και βυζαντινές πηγές, σηματοδοτούσε τη μετάβαση από την παρθενική ζωή στον έγγαμο βίο.

okmag.gr





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα

Χρώμα στα μαλλιά: Οι 10 τάσεις που προτείνουν οι celebrity hairstylists για τον φετινό χειμώνα Διάβασε περισσότερα




5362