Ανδρέας Φυλακτού: Με τρεμάμενη φωνή ο Κύπριος ηθοποιός αποκάλυψε σεξουαλική παρενόχληση

02.03.2021Σε μία πολύ προσωπική εξομολόγηση προέβη ο ηθοποιός Ανδρέας Φυλακτού σε συνέχεια των αποκαλύψεων που γίνονται στον καλλιτεχνικό χώρο, όσον αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο παρελθόν. 

Ο ηθοποιός κατόπιν καταγγελίας που έκανε στην αστυνομία, μίλησε στην εκπομπή “Με αγάπη Χριστιάνα” με τρεμάμενη φωνή για τα όσα βίωσε.  

“Δεν είμαι μόνος, υπάρχουν καταγγελίες και καταθέσεις στα χέρια της αστυνομίας. Είναι πολύ σημαντικό να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια χωρίς φόβο. Έφτασε η ώρα να γίνουν κάποιες ριζικές αλλαγές […] Υπάρχουν κάποια μεμονωμένα άτομα, τα οποία κατά καιρούς καπηλεύονται την όποια θέση εξουσίας που τους έχει δοθεί…

Για αρκετά χρόνια προσπαθείς να το θάψεις να το ξεχάσεις… Για μένα έγινε το κλικ όταν είδα τη Ζέτα Δούκα. Από εκείνη την μέρα και μετά επανέρχονταν μνήμες. Έχασα τον ύπνο μου. Είπα ότι τώρα είναι η ώρα να μιλήσεις γιατί δεν γίνεται αυτή οι άνθρωποι να συνεχίζουν να έχουν να κάνουν με νέους ηθοποιούς… Τα άτομα τα οποία στοχεύουν είναι νέα που έχουν όνειρα να μπουν στον χώρο… Είσαι πιο ευάλωτος να σε χειριστούν. Εξακολουθεί να γίνεται. Εγώ το πέρασα, είχα τις επιπτώσεις, αλλά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί από δω και στο εξής σε κανέναν.

Μου έτυχε εμένα περιστατικό που καλέστηκα για ακρόαση στον προσωπικό χώρο του σκηνοθέτη… όταν μου ζητήθηκε να είναι γυμνός ο ρόλος και έπρεπε να με δει γυμνό και μου έβαλε κάποιες συνθήκες. Στη δική μου περίπτωση τον αντέκρουσα και σηκώθηκα και έφυγα. Όταν βρέθηκα με συναδέλφους βρέθηκε κάποιος που κακοποιήθηκε σεξουαλικά. 

Η μία περίπτωση έγινε στην Ελλάδα η άλλη στην Κύπρο. Επίσης, στις συζητήσεις ο ίδιος διαμεσολαβητής που έστειλε τον συνάδελφο και κατέληξε να κακοποιείται, ο ίδιος προσπάθησε να στείλει και εμένα, είναι από τα άτομα που ακούστηκε στην Ελλάδα απλά εγώ αρνήθηκα. 

Στον άνθρωπο τον οποίο προσπάθησαν να με στείλουν είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης και μετά την άρνηση μου άλλαξαν πολλά στον εργασιακό μου χώρο. Ακολουθήσε υποτίμηση, λασπολογία, κλείσιμο πορτών. 

Χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία το γυμνό. Ότι εμπεριέχει γυμνό… 

Όταν συμβαίνει και όταν συνέρχεσαι από το σοκ… γεννιέται μέσα σου μια θέλησε να θέλεις να πεις πράγματα αλλά όταν κάνεις κάποια δειλά βήματα στο να εκφραστείς αντιλαμβάνεσαι ότι υπάρχει συγκάλυψη από πιο πάνω, του συγκεκριμένου ατόμου. Τότε σε ποιον να απευθυνθείς; 

Που να πάω εγώ ένας μιτσής που μόλις εμπήκε στο χώρο, σε ποιον που καλύπτουν αυτό το άτομο και δεν κάνουν τίποτε; Και αν είναι δυνατόν αυτό το άτομο να έχει επαφή με άτομα ανήλικα που θέλουν να μπουν στον χώρο του θεάτρου. 

Η βρωμιά είναι πολλά συγκεκριμένη και μπορεί να καθαρίσει εύκολα. Για να καθαρίσει χρειάζεται όσοι την έχουν βιώσει να μιλήσουν… Πιστεύω πως κάποιοι ήξεραν. Κάποιους μπορεί να βόλευε να συμβαίνουν αυτές οι ενέργειες. 

Δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα στήριξης από συναδέλφους. 

Τώρα είναι η ώρα που μιλούν τα θύματα. Τώρα είναι η ώρα που η κοινωνία και τα media πρέπει να στηρίξει τα θύματα έτσι ώστε να μπορούν να μιλήσουν και να φέρουν στην επιφάνεια όλα αυτά που συμβαίνουν. 

Έχω αλλάξει. Δεν με άφησε ανεπηρέαστο. Έχω γίνει πολύ πιο καχύποπτος. Είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν γνωρίζω άτομα που έρχονται να προσφέρουν πράγματα… Δεν φαντάζεσαι πόσο θυμό μου προκαλεί που δεν αντέδρασα τότε με τον τρόπο που θα αντιδρούσα αν μου συνέβαινε τώρα αυτό το πράγμα… 

Όταν ξεκινά η παρενόχληση, ειδικά σε νεαρή ηλικία και δεν έχεις τις άμυνες να αντικρούσεις είσαι σε κατάσταση σοκ. Είναι λες και παγώνεις. Σου μένει αυτό το τραύμα το οποίο κουβαλάς για πολλά χρόνια μετά. Το νομικό πλαίσιο μπορεί να σε καλύψει μέχρι ενός σημείου. Γι’ αυτό χρειάζεται να βγουν και τα υπόλοιπα θύματα να μιλήσουν. Πρέπει να βγουν όλοι. 

Το πρόβλημα δεν είναι το θέατρο στην ολότητά του. Αλλά το πρόβλημα είναι συγκεκριμένα αισχρά άτομα τα οποία εκμεταλλεύονται τη δύναμη που τους έχει δοθεί για να έχουν προσωπικό όφελος.

Εγώ το πέρασα! Δεν θα ανεχτώ με τον οποιοδήποτε τρόπο να περάσουν άλλα άτομα, νεαρά άτομα τα ίδια! Πρέπει τώρα να κοπεί τούτη η κατάσταση. Όλοι αυτοί που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους να φοβούνται να κάνουν το παραμικρό στον οποιονδήποτε. Να φοβούνται να παρενοχλούν, να βρίζουν, να χειρονομούν”, εξομολογήθηκε ο ηθοποιός. Δείτε πιο κάτω το σχετικό βίντεο που μεταδίδει το alphanewslive: 

 

Πηγή: www.ilovestyle.com 
 Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρςΛουκία Κυριάκου: H νέα της συλλογή με μαγιό που μας ενθουσίασε!

Βaseball hat: To πιο δυνατό αξεσουάρ της φετινής σεζόν! Δείτε προτάσεις Διάβασε περισσότερα

3 casual looks με στυλ από την Κωνσταντίνα Ευριπίδου Διάβασε περισσότερα

Xρωματίστε τις μέρες σας με την νέα συλλογή της Fullah Sugah! Tο μωβ είναι το νέο fashion trend Διάβασε περισσότερα
526