Η νεαρή Κύπρια που βραβεύτηκε από τη βασίλισσα της Αγγλίας στην πρώτη της συνέντευξη

05.07.2016



Το να λαμβάνεις ένα τιμητικό βραβείο δια χειρός βασίλισσας Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αποτελεί από μόνο του μια πολύ σημαντική διάκριση. Ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει στα 27 σου χρόνια. Η Κατερίνα Γαβριηλίδου, μιλά για την εμπειρία της στην εκδήλωση του «Queen’s Young Leaders» στο Λονδίνο, αλλά και τη δράση της στα προγράμματα νεολαίας και εκπαίδευσης που έχουν διεθνή χαρακτήρα.

Αλήθεια, πώς είναι να ζεις από κοντά μια τέτοια εμπειρία;

Είχα τη χαρά να βρεθώ σε μια επίσημη εκδήλωση, όπου η  Βασίλισσα Ελισάβετ -μέσω του προγράμματος «Queen’s Young Leaders»- επέλεξε και βράβευσε νεαρά άτομα από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, τα οποία συμβάλλουν στη θετική αλλαγή της κοινωνίας στην οποία ζουν. Ουσιαστικά αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ο θεσμός, ενώ για πρώτη φορά βραβεύτηκε κάποιο άτομο από την Κύπρο. Όσο για τη διάκριση, σίγουρα αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι η αναγνώριση της προσφοράς των νέων ανθρώπων έχει τεράστια σημασία, ιδιαίτερα όταν γίνεται από εξέχουσες προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ.

Πώς έτυχε να βρεθείς ανάμεσα στα άτομα που βραβεύτηκαν; Η αρχική επιλογή είχε γίνει από συμβουλευτικό πάνελ νέων της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι κατέληξαν σε κάποια αποτελέσματα. Στη συνέχεια οι αιτήσεις που πέρασαν από το πρώτο στάδιο εξετάστηκαν, ενώ η τελική επιλογή έγινε από το ανώτατο συμβούλιο του οργανισμού «The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust», το οποίο μας βράβευσε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 23 Ιουνίου.

Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

Το ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Harry, η πριγκίπισσα Beatrice και Eugene έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες μας, ενώ ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι γνώριζαν μέχρι και για το έργο μας. Επίσης, το γεγονός ότι είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με διακεκριμένα πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, John Major, ο David Beckham, ο οποίος είναι πρεσβευτής του προγράμματος «Queen’s Young Leaders», ο σχεδιαστή μόδας Jimmy Choo.

Είχες άγχος κατά τη διάρκεια της βράβευσης;

Υπήρχε λίγο άγχος, όμως πάντοτε σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεν νομίζω ότι φάνηκε. Μάλιστα, τη στιγμή της βράβευσης, η βασίλισσα Ελισάβετ μου έκανε κάποιες ερωτήσεις για το έργο και τη δράση μου και αυτό ήταν κάτι που με έκανε να νιώσω ακόμα πιο άνετα.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα θέματα νεολαίας και να συμβάλλεις ενεργά σε αυτό τον τομέα;

Ξεκίνησα το 2012 ως εθελόντρια στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Μέσα από τα συνέδρια που γινόντουσαν, είχα τη δυνατότητα να μάθω για τα προγράμματα των νέων στην Κύπρο και στην Ευρώπη, αλλά και να γνωρίσω ενεργούς νέους που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Αυτή η εμπειρία με βοήθησε στο να επιλεγώ ένα χρόνο μετά ως εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στη Λιθουανία και να ενταχθώ στην ομάδα των «Youth Ambassadors» του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Αισθάνεσαι ότι συμβάλλεις σημαντικά στην ενδυνάμωση της νεολαίας, μέσα από αυτές τις ενέργειες;

Το έργο μου σε θέματα νεολαίας και εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια έχει εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χαρακτήρα. Έχω εκπροσωπήσει τους νέους της χώρας μας σε διάφορα συνέδρια στο εξωτερικό και έχω γράψει άρθρα και εκθέσεις για θέματα νεολαίας, εθελοντισμού και νεανικής επιχειρηματικότητας. Οπότε, θα έλεγα πως μέσα από τη δουλειά μου, έχω αναδείξει ευκαιρίες για ενδυνάμωση της νεολαίας. Μάλιστα, μπορώ να σου πω ακόμα ότι λαμβάνω συχνά πολλά μηνύματα από νέους οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για προγράμματα και ευκαιρίες που υπάρχουν γι’ αυτούς κι αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά. Γενικότερα, θα ήθελα το παράδειγμά μου να εμπνεύσει τους νέους, να τους κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον.

Οι σπουδές που ακολούθησες, σχετίζονται με αυτό τον τομέα;

Έχω σπουδάσει Οικονομικά στο Lancaster University και Πολιτικές Επιστήμες στο London School of Economics and Political Science. Στη συνέχεια παρακολούθησα μαθήματα Πολιτικής, Φιλοσοφίας, και Ιστορίας στο Oxford University. Θα έλεγα ότι κατά κάποιο τρόπο, σχετίζονται…

Πέρα από τη δράση σου στα ζητήματα νεολαίας, έχεις εκδηλώσει έντονα το ενδιαφέρον σου και στα κοινά. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτά τα μονοπάτια;

Ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ μικρή ηλικία, ενώ στο σχολείο είχα πάρει διάφορα βραβεία για τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες. Από τα φοιτητικά μου χρόνια είχα έντονη δράση ως μέλος των συμβουλίων των κυπριακών και ελληνικών ομίλων του London School of Economics and Political Science (LSE) και του Lancaster University, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, είμαι εκλεγμένο μέλος στο Συμβουλευτικό Σώμα Νέων του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών «UN Habitat», εκπροσωπώντας την Ευρώπη. Επίσης, έχω εμπειρία στον κοινοβουλευτισμό, μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Βουλή των Ελλήνων και την Αγγλική Βουλή.

Η οικογένειά σου, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό;

Οι γονείς μου πάντα με στηρίζουν και με συμβουλεύουν, και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός σε όλα αυτά. Χωρίς τη στήριξή τους δεν θα μπορούσα να κάνω όσα έκανα μέχρι τώρα.

Αποχωρώντας από το Λονδίνο, λοιπόν, τι θα έλεγες ότι σου πρόσφερε αυτή η εμπειρία;

Το Λονδίνο είναι η πόλη που λατρεύω, αφού είχα την ευκαιρία να ζήσω εκεί ως φοιτήτρια και αργότερα δουλεύοντας στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν ήταν σαν τις άλλες. Φεύγοντας από την Αγγλία αυτή τη φορά, ένιωθα γεμάτη έμπνευση και ελπίδα για το μέλλον. Αυτή η εμπειρία μού προσέφερε πολλές γνώσεις και επαφές που θα μου είναι χρήσιμες στη μετέπειτα πορεία μου.

 

Πηγή: like.philenews.com.cy





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


5318