Φωτος: Γυναίκα μπήκε σε εκκλησάκι στη Ξυλοφάγου δήθεν για να προσευχηθεί και κατέστρεψε τις εικόνες της Παναγίας

24.09.2022



Xθες το απόγευμα, άγνωστη γυναίκα εισήρθε στο εκκλησάκι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στην Ξυλοφάγου και με σιδερένιο λοστό κατέστρεψε τις εικόνες της Παναγίας.

Το περιστατικό έχει αναστατώσει την κοινότητα Ξυλοφάγου. Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση από χθες ενώ μέλη της επισκέφθηκαν τον ναό λαμβάνοντας αποτυπώματα που πιθανόν να βοηθήσουν στο να εντοπιστεί η νεαρή γυναίκα. Πληροφορίες του ant1live αναφέρουν ότι σύμφωνα με μαρτυρία, το άτομο που βρέθηκε στο εκκλησάκι πριν διαπιστωθούν οι καταστροφές στις εικόνες ήταν μία γυναίκα, αγνώστων όμως στοιχείων. Η γυναίκα φέρεται να εισήλθε στην εκκλησία για να προσευχηθεί. 


Οι καταστροφές στις εικόνες της Παναγίας φαίνονται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες του ant1live.

Το εκκλησάκι είναι πολύ γνωστό στην επαρχία Αμμοχώστου για τα θαύματα, τις παραδόσεις και την υπεραιωνόβια ελιά του.

Το εξωκλήσι είναι κτισμένο με μπετόν και αρχιτεκτονικά δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικό ενδιαφέρον είναι η ιστορία του, η οποία είναι αξιοσημείωτη.

Υπάρχουν δυο εκδοχές…

Η πρώτη εκδοχή

Στις αρχές του 15ου αιώνα στην τοποθεσία αυτή υπήρχε μια Ιερά Μονή η οποία δυστυχώς δέχθηκε επιδρομή από πειρατές και καταστράφηκε.
Οι μοναχοί σκοτώθηκαν από τους πειρατές αλλά ευτυχώς πρόλαβαν και έκρυψαν την εικόνα της Παναγίας Ευαγγελίστριας σε μια μυστική τοποθεσία, για να μην την βρουν και την βεβηλώσουν οι πειρατές.
Τα χρόνια πέρασαν και κάποια ευλογημένη μέρα, ένας βοσκός από το χωριό Ξυλοφάγου, πήρε «εντολή» σαν σε όραμα να σκάψει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ο βοσκός υπάκουσε και με μεγάλο κόπο προσπάθησε να σκάψει πάνω σε συμπαγή και σκληρό βράχο. Προχωρώντας μέχρι και ένα μέτρο μέσα στο βράχο, η σκαπάνη του βρήκε κενό. Στο σημείο αυτό κατέβηκε και βρήκε κρυμμένη την εικόνα της Παναγίας.
Με μεγάλη ευλάβεια τότε ο βοσκός έκτισε ένα μικρό εξωκλήσι το οποίο το αφιέρωσε στην Παναγία, σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρήκε την εικόνα.

Η δεύτερη εκδοχή

Σύμφωνα με την παράδοση στο χώρο αυτό υπήρχε ένα παλαιό μοναστήρι που κτίστηκε το 13ο αιώνα. Το μοναστήρι αριθμούσε δώδεκα μοναχούς.Οι επιδρομές των Μαμελούκων Τούρκων το 1426 έφεραν την καταστροφή στο μοναστήρι. Από τους δώδεκα λέγεται ότι είχαν σωθεί οι πέντε.
Οι τέσσερις όμως εξαφανίστηκαν χωρίς να ξέρουμε τι απέγιναν. Ένας μόνο είχε μείνει και για να γλιτώσει πήρε το Ευαγγέλιο και την εικόνα της Μεγαλόχαρης και κρύφτηκε απέναντι από το εξωκλήσι σε μια σπηλιά που λέγεται σπηλιά της Παναγίας.
Μετά από παρέλευση 200 περίπου χρόνων χτίστηκε το εξωκλήσι από δύο αδέρφια τον Χατζιά και τον Βλάχο.
Σχετικά με το ξωκλήσι υπάρχει μια παράδοση: Το 1876 ο Χατζιάς  είδε όνειρο ότι στην περιοχή υπήρχε θαμμένη στη γη μια εικόνα της Παναγίας. Με το ξημέρωμα πήρε εργάτες και άρχισε το σκάψιμο. Όταν προχώρησαν σε αρκετό βάθος βρήκαν πραγματικά μια εικόνα της Παναγίας. Προσπάθησαν να την μεταφέρουν στο χωριό μα στάθηκε αδύνατο. Η εικόνα δεν κουνιόταν από τη θέση της. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να μείνει εκεί. Και κτίστηκε το ξωκλήσι της Παναγίας. Η εικόνα που βρέθηκε ήταν του Ευαγγελισμού και γι’ αυτό το εξωκλήσι ονομάζεται Παναγία Ευαγγελίστρια.

Το τελευταίο θαύμα της Παναγίας

Σε ένα μικρό δωμάτιο το οποίο βρίσκεται νότια του εξωκλησιού έχει εμφανιστεί το πρόσωπο της Παναγίας η οποία λέγεται ότι απεικονίζει την Παναγία η οποία κρατάει στα χέρια της ένα κρίνο. Το θαύμα αυτό έγινε το 2013 και οι κάτοικοι μιλάνε για θαύμα αφού δεν έχουν δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο.





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


4270