Μενεγάκη – Παντζόπουλος: Η συγκινητική ιστορία πίσω από το όνομα που έδωσαν στην κόρη τους!

12.10.2021



Η ζωή του πολυαγαπημένου παππού του Μάκη Παντζόπουλου, Λευτέρη Μαντζίκα έγινε βιβλίο. Ο συγγραφέας και σύζυγος της εγγονής του Λευτέρη Ματζίκα, Κώστας Κρομμύδας έγραψε ένα βιβλίο με την ζωή του ανθρώπου που έγινε η πιο εμβληματική και αγαπημένη μορφή στα ελληνικά νοικοκυριά της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ο τίτλος του είναι «Ακάκιε» και μάλιστα λίγες μέρες νωρίτερα ο συγγραφέας του βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, στο Mega και μίλησε για τα σχέδια της μεταφοράς του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, στη μεγάλη οθόνη.

Με αφορμή το βιβλίο, το okmag.gr θυμήθηκε την συγκινητική ιστορία αγάπης του Λευτέρη Ματζίκα με την επί 67 χρόνια σύζυγο του, Μαρίνα. Η αγάπη αυτών των δύο ανθρώπων φαίνεται πως συγκίνησε την  Ελένη Μενεγάκη όταν την άκουσε από τον εγγονό τους, Μάκη Παντζόπουλο -ήταν οι γονείς της μητέρας του Λιλίκας Παντζοπούλου. Μάλιστα οι δύο τους έφυγαν από τη ζωή έναν χρόνο πριν η Ελένη γνωρίσει τον Μάκη Παντζόπουλο στα Αχλα.

Πολλοί λένε πως η Ελένη, ακούγοντας αυτή την όμορφη ιστορία αγάπης αποφάσισε να δώσει το όνομα Μαρίνα στην κόρη της, καρπό του έρωτα της με τον Μάκη Παντζόπουλο. Μια αγάπη δυνατή, παντοτινή, που κράτησε για πάντα αφού τους χώρισε μόνο ο θάνατος. Η γιαγιά Μαρίνα, σύμφωνα με όσα λένε τα εγγόνια της, ήταν δοτική, ευγενική, μια όμορφη επιβλητική φιγούρα, με έναν καλό λόγο για όλους και πάντα στο πλευρό του άντρα που αγάπησε και έζησε στο πλάι του όλη της τη ζωή.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η συγκινητική ιστορία αγάπης του παππού και της γιαγιάς του Μάκη Παντζόπουλου

Ο πεισματάρης Ηπειρώτης ξεκίνησε πάμφτωχός από το ορεινό πανέμορφο χωριό του την Λιγοψά Ιωαννίνων, που δεν ξέχασε ποτέ και ευεργέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα παιδικά χρόνια ήταν δύσκολα. Η μητέρα του, όταν εκείνος ήταν σε πολύ μικρή ηλικία, έφυγε από την ζωή και ο πατέρας του να ξαναπαντρεύτηκε. Εκείνος πήρε τη ζωή στα χέρια του δουλεύοντας από μικρή ηλικία για να κερδίσει τα προς το ζην. Την περίοδο του πολέμου υπηρετεί την θητεία του ως ναύτης στον Πόρο και κάπου εκεί ο έρωτας χτυπά την πόρτα του Λευτέρη Μαντζίκα.

Στο καράβι «Γλάρος», που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Πρέβεζα,  γνώρισε την γυναίκα με την οποία για 67 χρόνια θα ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή και θα τους χωρίσει μόνο ο θάνατος. Στο πρόσωπο της Μαρίνας Ντίσκου, κόρη του αρτοποιού Ιωάννη Ντίσκου, θα ζήσει την πιο όμορφη ιστορία αγάπης. Για επτά δεκαετίες, έχοντας ο ένας τον άλλον στα εύκολα και στα δύσκολα, ζουν με αγάπη ευγνωμονώντας τον Θεό για τα δώρα ζωής που τους χάρισε.

Ο γάμος τους ήρθε λίγους μήνες μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1941. Οι δύο τους θα παλέψουν πολύ αφού εργάζονταν στον οικογενειακό φούρνο ο οποίος έπειτα από μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να επιβιώσει από τις καταστροφές του πολέμου -η λειτουργία του συνεχίστηκε μέχρι το 2014 στο Κολωνάκι με την επωνυμία «Κομπλέ». Η καθημερινή του επαφή με τους εμπόρους σιτηρών και αλεύρων σε συνδυασμό με το διορατικό του πνεύμα και τις γνώσεις του από τις σπουδές του στην εμπορική σχολή, ώθησαν τον Λευτέρη Μαντζίκα σε μια απόφαση που άλλαξε για πάντα τη ζωή του, αλλά και την ιστορία της ελληνικής και παγκόσμιας βιομηχανίας ζυμαρικών.

Τον Μάρτιο του 1945 μαζί με τον φίλο του Εμμανουήλ Παπαναστασίου -πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία ο οποίος είχε εργαστεί τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες βιοτεχνίες ζυμαρικών-, με την κατάθεση μικρών κεφαλαίων, ίδρυσαν στην Αθήνα τη βιοτεχνία ζυμαρικών «Ρεκόρ» . Λίγα χρόνια αργότερα, το 1953, δημιουργείται στην Πάτρα η πρώτη εταιρεία ζυμαρικών με καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα και η άνοδος για την MISKO δεν άργησε να έρθει.

Τα μέσα της δεκαετίας του ’50 αποτέλεσαν εποχή ορόσημο. Σύμφωνα με αναφορά που υπάρχει στο βιβλίο του Β. Κραψίτη «Ο Λευτέρης Μαντζίκας – μέγας Ηπειρώτης ευεργέτης», σε έναν ταξίδι του  στην περιοχή των Μετεώρων έγινε η αφορμή της δημιουργίας της πασίγνωστης διαφήμισης με έναν καλόγερο που ξεκινούσε για τα ψώνια της μονής με το γαϊδουράκι του και στο βάθος ένας άλλος ηγούμενος του υπενθύμιζε την μάρκα των μακαρονιών. Στη λεζάντα η φράση «Ακάκιε, μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι ΜΙΣΚΟ» έγινε μία από τις πιο χαρακτηριστικές διαφημίσεις όλων των εποχών, και ο Ακάκιος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να κοσμεί όλες τις συσκευασίες των ζυμαρικών της εταιρείας. Η αγαπημένη του Μαρίνα πάντα εκεί, δίπλα του, άγρυπνος φρουρός στα δύσκολα και στα εύκολα, να του κρατά το χέρι.

Οι δυο τους έζησαν αγαπημένοι και ερωτευμένοι για 67 ολόκληρα χρόνια, με πολλούς να περιγράφουν την Μαρίνα Ντίσκου ως στήριγμα της οικογένειας, την οποία όλοι αγαπούσαν και τιμούσαν. Ο Λευτέρης και η Μαρίνα απέκτησαν μαζί δύο κόρες. Την Βασιλική, σύζυγο του Δημητρίου Παντζόπουλου ασχολούμενου με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, και την Ειρήνη, σύζυγο του Αθανασίου Γιώτη βιομήχανου μπαχαρικών. Ιδιαίτερη αδυναμία έτρεφε για τα τέσσερα εγγόνια του. Τους Λευτέρη και Ματθαίο Παντζόπουλο, παιδιά της Βασιλικής και τους Χρήστο και Μαρίνα Γιώτη, παιδιά της Ειρήνης. Το 2008 η Μαρίνα φεύγει από τη ζωή και δέκα μέρες μετά, σε ηλικία 91 ετών, θα την ακολουθήσει και ο αγαπημένος της Λευτέρης Μαντζίκας.

okmag.gr





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


1624