Έτσι ξεκλειδώνει η Κύπρος από το lockdown: Τι ανοίγει και πως; Τι θα ισχύσει με εστίαση και σχολεία;

05.05.2021



Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση του δεκαπενθήμερου lockdown που επιβλήθηκε -αρχής γενομένης από το Σάββατο του Λαζάρου- και την επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει.

Η Κυριακή (9 Μαίου) είναι ουσιαστικά η μέρα που εκπνέουν τα περιοριστικά μέτρα με την Κυβέρνηση και την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το πλάνο αποκλιμάκωσης των μέτρων που θα μας συντροφεύσουν το επόμενο διάστημα.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής -με τις εκπλήξεις της τελευταίας ώρας να έχουν γίνει δεύτερη φύση- αναμένεται μία επαναφορά στην πρότερη κατάσταση (ότι ίσχυε δηλαδή πριν την επιβολή του lockdown) με κάποιες προσαρμογές και αυστηροποιήσεις που θα γίνουν στοχευμένα σε κάποιους τομείς.

Τι θα ισχύσει με εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες)

Όπως είχε εξαγγελθεί διά στόματος του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, υπάρχει η πρόθεση -και έχει ήδη καταρτιστεί συγκεκριμένο πλαίσιο- που αφορά το unlock σε εστίαση και... όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα πρόθεση της επιστημονικής ομάδας -που βρίσκει σύμφωνο και το αρμόδιο Υπουργείο- είναι όπως η επαναλειτουργία της εστίασης διεξαχθεί με αυξημένο έλεγχο τεστ, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Δηλαδή ο εκάστοτε πολίτης για να παρευρεθεί σε χώρο εστίασης θα υποχρεούται να προσκομίζει rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την νόσο covid-19 τους τελευταίους τρεις μήνες.

Φυσικά το όλο εγχείρημα μόνο απλό δε φαίνεται να είναι αφού προκύπτουν ζητήματα επί της αρχής, λόγω του τρόπου που θα γίνεται η επιτήρηση και οι έλεγχοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω πλάνο αφορά και γυμναστήρια, αλλά και οποιονδήποτε άλλο χώρο θεωρείται πως επιφέρει συνωστισμό ή συναθροίσεις.

Ανοίγουν τα σχολεία; Δεν κάνει βήμα πίσω το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Τεράστια είναι και η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Παρά τις εξαγγελίες των ειδικών επιστημόνων που ανησυχούν για τη μεγάλη διασπορά που παρουσιάζεται στους χώρους αυτούς -γι’αυτό άλλωστε εισηγήθηκαν πως όλοι οι μαθητές πλην των τελειοφοίτων Λυκείου παραμείνουν για άλλη μια βδομάδα στα σπίτια τους- το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται αμετακίνητο και απαιτεί την επιστροφή της ολότητας των μαθητών στις σχολικές μονάδες από τις 10 Μαίου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο -έστω και μέσω μαζικής διενέργειας τεστ κατά την επιστροφή- είναι το άνοιγμα των σχολείων για όλους την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι θα γίνει τελικά με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας;

Το SMS στο 8998 δεν πάει πουθενά ούτε και τον Μάιο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας μετά από ερώτηση σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου την οποία παρέθεσε.

Αναμένεται παρ’όλα αυτά να υπάρξει επιστροφή στους προηγούμενους αριθμούς δίνοντας στους πολίτες 2 μηνύματα για κατ’εξαίρεση μετακίνηση από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή και 3 για το Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά το κέρφιου, το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να στείλει την ώρα της απαγόρευσης στα προηγούμενα επίπεδα μετακινώντας το... καμπανάκι από τις 21:00 στις 23:00 το βράδυ.

Πηγή: tothemaonline.com



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


2201