ΤΩΡΑ: Μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στην Κύπρο - Mini lockdown στη Λεμεσό

17.10.2020Την επέκταση των μέτρων σε όλες τις επαρχίες και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στη Λεμεσό, αποφάσισε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού, αφού τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί των κρουσμάτων που καταγράφονται, έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό, καθώς η κατάσταση φαίνεται να χάνει τον έλεγχο. 

Κατά την κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία των επιδημιολόγων που κλήθηκαν να δώσουν εισηγήσεις και προτάσεις για αναχαίτηση του β κύματος της πανδημίας και της ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας, αποφασίστηκαν τα παρακάτω. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη σύσκεψη παρόντες ήταν εκτός από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Παιδείας και Μεταφορών.

  • Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
  • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
  • Κεκλεισμένων των θυρών αγώνες. 
  • Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατευθυντήριων γραμμών και των πρωτοκόλλων.
  • Απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.

Σε σχέση με τη Λεμεσό η Κυβέρνηση έλαβε επιπρόσθετα μέτρα και επιβάλλει, mini lockdown.

  • Στη Λεμεσό κλείνουν τα μαγαζιά στις 10:30
  • Σύσταση για περιορισμό της κυκλοφορίας μετά τις 11:30

Επίσης αποφασίστηκε η επαναφορά μέτρου στις υπεραγορές για εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων σε όλες τις επαρχίες. 

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ χθες το Υπουργείο Υγείας, έδωσε συστάσεις σε μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν στις επιχειρήσεις, για αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας. 

Όπως αναφέρθηκε θα εκδοθεί διάταγμα από αύριο το πρωί για δυο βδομάδες. Ο Υπουργός Υγείας απεύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. 

reporter.com.cyΚάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρςStyling Tips για το φθινόπωρο και πάρε τη μόδα με το μέρος σου

Ακολούθησε όλα τα Styling Tips του φθινοπώρου… και πάρε τη μόδα με το μέρος σου! Διάβασε περισσότερα

Και η Ιωάννα Μαλέσκου φόρεσε το τοπ που είχαν φορέσει η Τατιάνα Στεφανίδου και η Ζέτα Μακρυπούλια Διάβασε περισσότερα

«Beauty Αwards»: Ποιές επώνυμες Κύπριες ξεχώρισαν στο ροζ χαλί στο σκαλί Αγλαντζιάς Διάβασε περισσότερα

Οι επώνυμοι που πέρασαν από το ροζ χαλί των "Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς " στο σκαλί Αγλαντζιάς Διάβασε περισσότερα


1230