Ο Λουκάς Φουρλάς καταδύθηκε με ανθρώπους με αναπηρία «Ήταν μία κατάδυση στις ψυχές και στις καρδιές μας»

01.08.2020



«Ήταν η πιο όμορφη κατάδυση της ζωής μου διότι έδωσε πάμπολλα μηνύματα. Ήταν κατάδυση όχι μόνο στο βυθό αλλά και στις ψυχές και στις καρδιές μας», τόνισε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος καταδύθηκε σήμερα το πρωί στη παραλία «Βαθειά Γωνιά» στην Αγία Νάπα, μαζί με δυο νεαρούς συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.
 
Η εκδήλωση με τίτλο «Οι άνθρωποι με αναπηρία καταδύονται με τον Λουκά”, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Οργάνωσης Πολιτισμού και Αναπηρίας «Νεόφυτος». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δοθεί το μήνυμα «Ίσες ευκαιρίες – Ίσες δυνατότητες» και να τονιστεί ότι η προσβασιμότητα και η συμμετοχή των ανθρώπων αυτών σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ως ενεργοί πολίτες, αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα.
 
Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση ο κ. Φουρλάς τόνισε τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη των Ανθρώπων με Αναπηρία και επικεντρώθηκε στη πρόσφατη ψήφιση της σχετικής στρατηγικής από το Ευρωκοινοβούλιο, για την περίοδο μετά το 2020, της οποίας Εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
 
«Μια στρατηγική που προασπίζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών δίνοντας τους ισχυρά εργαλεία για να διεκδικούν τα αυτονόητα» ανέφερε ο κ. Φουρλάς, τονίζοντας παράλληλα ότι «σκοπός της Στρατηγικής είναι να διασφαλίσει  μεταξύ άλλων την ίση πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στην εργασία, στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες υγείας»  ενισχύοντας, όπως είπε, τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών δραστηριοτήτων.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν και διεκδικούν την ισότιμη παρουσία και συμβολή τους σε όλα όσα θεωρούνταν, μέχρι πρότινος, απαγορευτικά για αυτούς.»  Είναι εδώ, όπως σημείωσε, ανάμεσά μας, με τις ίδιες ανάγκες κοινωνικοποίησης, όπως όλοι μας. Επισήμανε ακόμη ότι η εξάλειψη των φαινομένων βίας εναντίον των ανθρώπων με αναπηρία αλλά και η στήριξη των οικογενειών τους αποτελούν ακόμα δύο από τους κυριότερους στόχους της στρατηγική

Αξίζει να σημειωθεί, είπε ο κ. Φουρλάς, ότι «το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ΕΕ παρουσιάζει κάποια μορφή αναπηρίας και η Ένωση καθώς και τα κράτη μέλη της έχουν θέσει ως στόχο να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ανθρώπων αυτών, με βάση τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της».

Οι κανονισμοί για τα δικαιώματα των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στα Μέσα Μεταφοράς, η διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην εργασία, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας όπως και η Ευρωπαϊκή Κάρτα στάθμευσης, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε ο κ. Φουρλάς.

Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση, εκ μέρους της Οργάνωσης Πολιτισμού «Νεόφυτος» η Μαρίνα Σταύρου ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά ο οποίος όπως τόνισε βρίσκεται συνοδοιπόρος και υποστηρικτής τους στις ενέργειες και δράσεις τους, όπως επίσης εξέφρασε ευχαριστίες σε όλα  τα μέλη της Οργάνωσης ‘Νεόφυτος’ που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και τον Δήμαρχο της Αγίας Νάπας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτος  ανέφερε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθούν της δημοτικές αρχές να εντοπίζουν προβλήματα και αδυναμίες με σκοπό τη στήριξη των ΑμεΑ και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. «Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Εύχομαι ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία με ακόμη περισσότερες εθελοντικές πρωτοβουλίες», σημείωσε.

Εντυπωσιασμένοι από την κατάδυση που πραγματοποίησαν με τον Ευρωβουλευτή, ήταν οι δύο νεαροί Ανδρέας Βοσκός και Μάριος Λάμπρου. «‘Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή μου να ξεχάσω’, είπε ο Ανδρέας, τονίζοντας ότι στον βυθό ένιωσε ελεύθερος. «Νιώθεις ελεύθερος να κάνεις πράγματα που στην καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολα για εμάς και συστήνω σε άλλους ανθρώπους με αναπηρία να το δοκιμάσουν». Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραλία είναι πλήρως προσβάσιμη και παρέχει ακριβώς αυτά που ζητούν, δηλαδή όλες τις απαραίτητες υποδομές που θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλες τις παραλίες του νησιού. Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος  Νίκος Συμεού.

reporter.com.cy





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα

Χρώμα στα μαλλιά: Οι 10 τάσεις που προτείνουν οι celebrity hairstylists για τον φετινό χειμώνα Διάβασε περισσότερα




2802