Σπάτα: Πώς διαμελίστηκε ο 22χρονος από τον έλικα του ελικοπτέρου - Η μοιραία κίνηση

26.07.2022



Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η έρευνα που διεξάγεται για τις συνθήκες της τραγωδίας στα Σπάτα όπου ένας 22χρονος Βρετανός τουρίστας διαμελίσθηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου που, μαζί με την παρέα του, τον έχει φέρει από τη Μύκονο στο αεροδρόμιο.

Την ίδια ώρα, κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το δυστύχημα με έλικα ελικοπτέρου στο ελικοδρόμιο των Σπάτων με θύμα 22χρονο Βρετανό τουρίστα.

Η Αστυνομία συνέλαβε για το δυστύχημα τον χειριστή του ελικοπτέρου και δύο τεχνικούς εδάφους, οι οποίοι το μεσημέρι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Με εντολή εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, για τα αίτια του συμβάντος στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Ο 22χρονος βρήκε φρικτό θάνατο όταν μετά την αποβίβαση του από το σκάφος που εκτελούσε ιδιωτική πτήση από Μύκονο στην Αθήνα, χτυπήθηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου που ήταν ακόμη σε λειτουργία.

Πώς συνέβη το τραγικό δυστύχημα

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη μέσα σε δευτερόλεπτα. Η ώρα ήταν 6.20 το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιουλίου. Όπως προκύπτει, το θύμα, ο Τζακ Φέντον από το Κεντ της Βρετανίας, είχε αποβιβαστεί μαζί με τους τρεις συνεπιβάτες του και οδηγούνταν από προσωπικό ασφαλείας σε χώρο VIP lounge όταν για ανεξήγητο λόγο, επέστρεψε στο σημείο που βρισκόταν το ελικόπτερο η μηχανή του οποίου ήταν ακόμα αναμμένη.

Το θύμα, φέρεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις να σταματήσει, όπως ισχυρίστηκε ένας ερευνητής της υπόθεσης.

"Μάρτυρες με τους οποίους μιλήσαμε είπαν ότι είχε ένα τηλέφωνο στο αυτί του και περπατούσε γρήγορα προς το ελικόπτερο, αψηφώντας το πλήρωμα εδάφους που του φώναζε "Σταμάτα!, "Σταμάτα!", δήλωσε ο Ιωάννης Κανδύλης, προέδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων.

Ο Τζακ Φέντον αποκεφαλίστηκε από την περιστροφική λεπίδα του ελικοπτέρου Bell 407, όταν βρέθηκε στο πίσω μέρος του.

"Ο Τζακ και οι φίλοι του είχαν πάρει ένα ελικόπτερο από την Αθήνα στη Μύκονο χωρίς κανένα πρόβλημα και το ίδιο έκαναν ξανά, πήραν ένα ελικόπτερο από τη Μύκονο πίσω στην Αθήνα. Είχε αποβιβαστεί με ασφάλεια όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα, αλλά για κάποιο λόγο επέστρεψε πίσω από το ελικόπτερο και ήταν η πίσω προπέλα που τον σκότωσε. Ήταν στιγμιαίο, αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, στο δεύτερο ελικόπτερο επέβαιναν οι γονείς ενός φίλου του Τζακ που ήταν μαζί με τους νεαρούς στη Μύκονο.

Ο κ. Κανδύλης σημειώνει επίσης, ότι ο πιλότος και τα δύο μέλη του πληρώματος εδάφους που κατέθεσαν ενώπιον του εισαγγελέα έδωσαν λεπτομερή αναφορά και στην Επιτροπή που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο κ. Κανδύλης είπε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας κατά την προσγείωση του ελικοπτέρου Bell και την αποβίβαση των τεσσάρων επιβατών του.

"Ήταν έξω το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεν είχε πιει τίποτα όλη μέρα χθες εκτός από νερό. Αυτός και οι φίλοι του ήταν όλοι νηφάλιοι", αναφέρει η Daily Mail.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τις πρώτες πρωινές ώρες, ο νεαρός Τζακ Φέντον σκοτώθηκε "αφού βγήκε από το ελικόπτερο, ενώ χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του".

Η πρώτη εκδοχή για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος είναι ότι προσπάθησε να βγάλει selfie. Η άλλη εκδοχή είναι να μιλούσε στο κινητό και να μην πρόσεξε ότι βρέθηκε κοντά στους έλικες.

Ποια στοιχεία ερευνήθηκαν

Για το τραγικό δυστύχημα μίλησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

"Την προανάκριση έχει αναλάβει το ΑΤ Παιανίας. Ήταν ένα ελικόπτερο τύπου Bell, τα ελικόπτερα έχουν σε δύο μέρη έλικες, πάνω, που οι έλικες το ανεβάζουν και το κρατούν σε πορεία, και στο πίσω μέρος, που ο έλικας ουσιαστικά ισορροπεί το ελικόπτερο και η ταχύτητα των στροφών είναι πενταπλάσια των στροφών του πάνω έλικα", είπε.

"Θέλουμε να δούμε εάν ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για να κατέβουν από το ελικόπτερο. Αυτοί οι έλικες κάνουν περίπου δύο λεπτά από την ώρα που θα σβήσει τον κινητήρα, εκτός και εάν πατήσει ένα κουμπί το οποίο τους σταματά στα 50 δευτερόλεπτα. Η πόρτα του ελικοπτέρου δεν έχει ασφάλεια, όποιος θέλει ανοίγει την πόρτα και βγαίνει.

Το σημείο που θα σταθεί η προανάκριση είναι στο εάν τους ενημέρωσε ο πιλότος για να κατέβουν όταν σταμάτησε ο έλικας και οι κινητήρες. Υπάρχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα ερευνήσουν τι έγινε", πρόσθεσε.

Ποιος ήταν ο 22χρονος Τζακ Φέντον

Ένας νεαρός γόνος εύπορης βρετανικής οικογένειας από το Κεντ είχε γιορτάσει τα 22α γενέθλιά του στις 30 Ιουνίου.

Ο νεαρός που επέστρεφε από διακοπές στη Μύκονο όπου είχε πάει με φίλους του, ήταν φοιτητής στο Oxford Brookes, ένα από τα κορυφαία σύγχρονα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ είχε φοιτήσει σε ιδιωτικό σχολείο στο Κεντ, μένοντας ως οικότροφος στο Sutton Valence που κοστίζει 36.000 λίρες το χρόνο όπως γράφει η Daily Mail θέλοντας να παρουσιάσει την οικογένεια ώς σούπερ rich ανθρώπους.

Ο πατέρας του θύματος, Μιγκέλ Φέντον, είναι επικεφαλής μάρκετινγκ, πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων στο The Hop Farm, ένα παραθεριστικό πάρκο 400 στρεμμάτων στο Μπέλτρινγκ, κοντά στο Τόνμπριτζ του Κεντ. 

Επρόσωπος της φάρμας Hop δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο μιλώντας στους δημοσιογράφους της MailOnline που επικοινώνησαν με την εταιρεία: "Αυτό είναι προσωπικό θέμα, δεν έχει σχέση με την επιχείρηση και δεν έχουμε κανένα σχόλιο". 

Η μητέρα του Βικτόρια, μιλώντας από το σπίτι της στο Τόνμπριτζ του Κεντ, είπε στη MailOnline πώς η οικογένεια είναι "συντετριμμένη" από την απώλεια του "υπέροχου αγοριού" τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς βρετανικών ΜΜΕ, το κόστος του ταξιδιού των 115 μιλίων με τα ελικόπτερα, από τη Μύκονο στα Σπάτα, έφτασε τις 15.000 λίρες, δηλαδή περίπου 17.600 ευρώ.

Την παρέα που είχε ολοκληρώσει τις διακοπές της στη Μύκονο, επρόκειτο να παραλάβει το ιδιωτικό τζετ για να τους μεταφέρει στη Βρετανία. Οι λιμουζίνες μάλιστα ήταν έτοιμες αναμένοντας τους επιβάτες τους. 

Πηγή: thetoc / ΑΠΕ





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


4375