Κύπρος: 46χρονος ανάγκαζε παιδί σε σεξουαλικές πράξεις με άτομο με νοητική στέρηση

25.07.2022



Ποινή φυλάκισης δώδεκα ετών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, παραγωγή, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 46χρονο, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος σε 19 κατηγορίες τέτοιας φύσεως.

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του, περιγράφει τις τρομακτικές στιγμές που έζησε ανήλικος δίπλα στον καταδικασθέντα, κρίνοντας τη συμπεριφορά του 46χρονου ως ειδεχθή και απαράδεκτη.

Σύμφωνα με την απόφαση, το θύμα κατά τον επίδικο χρόνο, δηλαδή το 2014, ήταν κάτω των 13 ετών. Ο θύτης, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του ανήλικου και όταν οι γονείς ζήτησαν από τον 46χρονο να εργοδοτήσει το παιδί τους στην επιχείρησή του, εκείνος δέχθηκε.

Αρχικά, όπως περιγράφει το Κακουργιοδικείο, οι σχέσεις τους ήταν πού καλές και οι δύο τους περνούσαν πολύ καλά. Όταν ο ανήλικος ήταν γύρω στα 10 με 11, ο 46χρονος τον προσέγγισε λέγοντάς του ότι πρέπει να λένε τα μυστικά τους, ενώ του έδειχνε πως να βρίσκει βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Περί το 2018, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, ο κατηγορούμενος ανάγκασε τον ανήλικο να έχει ερωτικές περιπτύξεις με γυναίκα, η οποία είχε μεταβεί στο χώρο εργασίας, ενώ κατέγραψε τις φρικτές στιγμές σε βίντεο, το οποίο όπως υποστήριξε στη συνέχεια διέγραψε, όταν του το ζήτησαν τόσο η γυναίκα, όσο και ο ανήλικος.

Όπως αναφέρει το Κακουργιοδικείο, η συγκεκριμένη γυναίκα, είχε νοητική στέρηση, ενώ ο 46χρονος κατά διαστήματα έλεγε στον ανήλικο ότι δεν έπρεπε να πει οτιδήποτε στους γονείς του, γιατί οι δύο τους είναι φίλοι και έπρεπε να κρατούν τα μυστικά τους. «Ο ανήλικος φοβόταν να πει στους γονείς του τι είχε συμβεί, καθώς αγχωνόταν για την αντίδρασή τους και έτσι δεν τους ανέφερε οτιδήποτε, για τα επίδικα περιστατικά όταν αυτά έλαβαν χώρα».

Η επιχείρηση και ο εκβιασμός

Τον Αύγουστο του 2019, ο 46χρονος και ο πατέρας του ανήλικου αποφάσισαν να ανοίξουν μαζί μια επιχείρηση, η οποία λειτούργησε για δύο μήνες και στη συνέχεια οι δύο τους αποφάσισαν να διαλύσουν το συνεταιρισμό, με τον πατέρα του ανήλικου να αποχωρεί.

Η συμφωνία προνοούσε όπως ο κατηγορούμενος θα κατέβαλλε το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ στον πατέρα του ανήλικου, για να αποχωρήσει, ωστόσο του έδωσε πέντε χιλιάδες, με την υπόσχεση ότι θα του κατέβαλλε και το υπόλοιπο ποσό, πράγμα που δεν έπραξε.

Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ τους, για να λυθεί η διαφορά και τότε ο κατηγορούμενος είπε στον πατέρα του ανήλικου ότι είχε στην κατοχή του βίντεο ερωτικού περιεχομένου με το γιο του. Μετά τη συνάντηση, οι γονείς του ανήλικου συζήτησαν μαζί του το θέμα κι εκείνος τους ανέφερε κάποιες από τις τραγικές στιγμές που έζησε.

Ακολούθως, οι γονείς προχώρησαν με καταγγελία στην Αστυνομία και ο ανήλικος έδωσε οπτικογραφημένη κατάθεση, ενώ ψυχολόγος προέβη σε αξιολόγηση του ανήλικου, καταλήγοντας ότι παρουσίασε σοβαρή και επίμονη συμπτωματολογία, στο πλαίσιο διάγνωσης διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ακολούθησαν έρευνες στο χώρο εργασίας του 46χρονου και σε άλλη επιχείρησή του, από τις οποίες κατασχέθηκε το κινητό του τηλέφωνο, στο οποίο εντοπίστηκαν πέντε βίντεο με παιδικό πορνογραφικό υλικό, μεταξύ των οποίων και τρία βίντεο που απεικονίζονταν τα επίδικα περιστατικά με τον ανήλικο. Επίσης, εντοπίστηκε ένα βίντεο στο οποίο επίσης απεικονίζονταν παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, το οποίο ωστόσο ήταν διαγραμμένο.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, σε φορητό υπολογιστή του κατηγορούμενου εντοπίστηκαν έξι βίντεο που σχετίζονταν με σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου.

«Απέχθεια και αποτροπιασμό»

Όπως τονίζεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, «αδικήματα σεξουαλικής φύσης, από μόνα τους, προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό. Στις περιπτώσεις, όμως, στις οποίες παραβιάζονται φυσικοί, ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες και που θύμα είναι ανήλικο πρόσωπο, τα πιο πάνω συναισθήματα επαυξάνονται στο μέγιστο βαθμό».

Υποδεικνύει επίσης ότι, σε υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, οι ποινές που επιβάλλονται θα πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές, ενόψει της ιδιαίτερης σοβαρότητάς τους ως εγκλήματα, τα οποία στρέφονται κατά των ηθών αλλά προσβάλλουν, παράλληλα και καταρρακώνουν την προσωπικότητα του θύματος.

«Είναι διαπίστωση του Κακουργιοδικείο ότι δυστυχώς τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βρίσκονται, τελευταία, σε έξαρση, παρά τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήριά μας. Το στοιχείο αυτό επίσης, καταδεικνύει την ανάγκη για επιβολή ακόμη πιο αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών», αναφέρει η απόφαση.

Συνεχίζει κρίνοντας ότι «με δεδομένη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος, κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη του εξ’ αρχής την απαράδεκτη και ειδεχθή συμπεριφορά του κατηγορούμενου, στον οποίο εμπιστεύθηκαν το παιδί οι γονείς του, όντας φίλος τους, προκειμένου να του μάθει δουλειά».

Ως εκ τούτου, υποδεικνύει, αντί να ενεργεί ως προστάτης και καθοδηγητής του ανήλικου, του υποδείκνυε βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου και δη με ενήλικες και τον καθοδηγούσε προκειμένου να εντοπίζει βίντεο στο διαδίκτυο. Επίσης, τονίζει ότι «μιλώντας του τόνιζε ότι οι δύο τους είναι φίλοι και πως πρέπει να λένε τα μυστικά τους και τούτο σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ανήλικου και να κάνει πράξει τα άνομα σχέδιά του. Κατόπιν της πιο πάνω μεθόδευσης και καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που είχε έναντι του ανήλικου, ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε τον ανήλικο, εμπλέκοντας μάλιστα και την ενήλικη γυναίκα, η οποία είχε νοητική στέρηση, υποβάλλοντας τον σε συμμετοχή σε τρία ειδεχθή περιστατικά».

Σημειώνει ακόμα ότι οι ενέργειές του κατηγορούμενου δεν σταμάτησαν εδώ, αφού κατά τη διάρκεια των επίδικων περιστατικών ο ίδιος βιντεογραφούσε, κατέχοντας τα αρχεία μέχρι τη σύλληψή του. Κι όχι μόνο τα κατείχε, επεξηγεί το Κακουργιοδικείο, «αλλά τα διένειμε  σε άγνωστο ή άγνωστα πρόσωπα. Λήφθηκε επίσης υπόψιν ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε την ύπαρξη των βίντεο ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού του πατέρα του ανήλικου, προκειμένου αυτός να μην επιμένει στην είσπραξη του λαβείν του μετά τη διάλυση του συνεταιρισμού τους».

Υπό το φως τον δεδομένων που είχε ενώπιόν του, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι επρόκειτο για κατ’ επανάληψη περιστατικά, μεθοδευμένα και προσχεδιασμένα. «Στην απόφαση σημειώθηκε πως από τα ευρήματα του Δικαστηρίου δεν προκύπτει άγγιγμα ή κάποια άμεση ενέργεια του κατηγορούμενου έναντι του ανήλικου. Τόνισε ωστόσο ότι προκύπτουν ενέργειες, και μάλιστα σοβαρής σεξουαλικής κακοποίησης, με θύμα τον ανήλικο μέσω τρίτου προσώπου. Με τον κατηγορούμενο να προωθεί αυτές και μάλιστα να τις βιντεογραφεί και να τις προωθεί, χρησιμοποιώντας, ουσιαστικά, τον ανήλικο για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις και προθέσεις του. Οι οποίες είχαν αντίκτυπο στον ψυχικό κόσμο του παιδιού, προκαλώντας του σοβαρή και επίμονη συμπτωματολογία στο πλαίσιο διάγνωσης διαταραχής μετατραυματικού στρες, ως αποτέλεσμα της κακοποίησης που δέχθηκε.

Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε υπόψιν ο αριθμός των αρχείων που εντοπίστηκαν, το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου και οι προσωπικές του περιστάσεις.

Ως εκ τούτου του επιβλήθηκαν διάφορες ποινές στις 19 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, με μεγαλύτερη τα δώδεκα χρόνια, ενώ το Κακουργιοδικείο ανακοίνωσε ότι οι ποινές θα συντρέχουν.

reporter.com.cy



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


829