Δρ. Καραγιάννης: Αποκάλυψε πως «Μέτρα πλέον γιοκ»

21.07.2022Για τη σημερινή συνάντηση των επιδημιολόγων με τον Υπουργό Υγείας, μίλησε μεταξύ άλλων στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.

«Η σημερινή συνάντηση αφορά κυρίως τη μετάλλαξη «Κένταυρος», η οποία σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Κύπρο», είπε συγκεκριμένα. «Ούτε ο ΠΟΥ την έχει κατατάξει σε μετάλλαξη ανησυχίας. Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο νοσογόνα καθώς και το ότι διαφεύγει της ανοσίας σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις της Όμικρον», πρόσθεσε.

Όσο αφορά το ενδεχόμενο για τυχόν εισηγήσεις για νέα μέτρα τώρα το καλοκαίρι, ο κύριος Καραγιάννης τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, ενώ θα συζητήσουν για το Φθινόπωρο, που ίσως αν παρθούν μέτρα να είναι στοχευμένα. «Όλοι προσανατολίζονται προς την άποψη ότι μέτρα πλέον γιοκ. Το lockdown είναι ένα…απίθανο σενάριο, δεν θα γίνουμε Κίνα», είπε.

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, εξήγησε γιατί εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου βλέπουμε να υπάρχει έξαρση στα κρούσματα και να εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη, αναφέροντας πως «ο ιός αυτός δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως οι άλλοι ιοί που επηρεάζουν το πνευμονικό»«Βλέπουμε επαναλοιμώξεις 20% κάθε εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση για το αν θα έχουμε νέο κύμα πανδημίας από Σεπτέμβρη, ο κύριος Καραγιάννης τόνισε ότι «θα υπάρξει έξαρση αν παραμείνουν τα ίδια στελέχη»

Καταλήγοντας, ερωτηθείς αν θα δηλώσουμε και εμείς ποτέ ως χώρα τον κορωνοϊό ως γρίπη, όπως έκαναν ήδη άλλες χώρες, ο κύριος Καραγιάννης σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη το ιού. Πρέπει να εξασθενήσει σε τέτοιο βαθμό που να τον θεωρούμε ακίνδυνο. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ιός φαίνεται εξασθενημένος κάτι το οποίο μπορεί να είναι φαινομενικό λόγω των εμβολίων»

«Δεν πρόκειται να φύγει ποτέ ο ιός, θα μείνει απλά να μην είναι επιθετικός και να μην μεταδίδεται ολόχρονα», κατέληξε.

Πηγή: www.tothemaonline.comΚάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρςΣε αυτές τις εμφανίσεις η Δέσποινα Βανδή «έπαθε» Jennifer Lopez - Τα δύο looks που συζητήθηκαν

Τα celebrity outfits που εντυπωσίασαν αυτή την εβδομάδα Διάβασε περισσότερα

MAD VMA 2022: Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί και το περιστατικό που αμαύρωσε τη βραδιά Διάβασε περισσότερα

Fashion-εμμονή: Βρήκαμε το crop top που φοράνε όλα τα fashion girls και έγινε ανάρπαστο Διάβασε περισσότερα


859