Αλλάζει το SafePass όσων νόσησαν - Τι ισχύει για τα ταξίδια

15.01.2022Αλλαγές στο SafePass όσων νόσησαν με κορωνοϊό, αναμένεται να έρθουν στο τέλος του μήνα, αφού σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 31 Ιανουαρίου το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας στις 21 Δεκεμβρίου, το Υπουργικό αποφάσισε στη μείωση της χρονικής περιόδου του πιστοποιητικού νόσησης κατά της νόσου από έξι μήνες (180 ημέρες) σε τρεις μήνες (90 μήνες) με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2022. Ουσιαστικά, βάσει της εν λόγω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, από την 1η Φεβρουαρίου όσοι είναι κάτοχοι SafePass επειδή νόσησαν με κορωνοϊό, θα μπορούν να το κατέχουν μέχρι τρεις μήνες.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει άμεσα, τόσο όσους νοσήσουν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και όσους έχουν ήδη νοσήσει τους προηγούμενους μήνες. Όσοι νόσησαν εντός Ιανουαρίου ή Δεκεμβρίου θα μπορούν να κατέχουν το SafePass τους και εντός Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, μέχρις ότου συμπληρωθούν τρεις μήνες από την ημερομηνία αποδέσμευσής τους.

Ωστόσο, όσοι νόσησαν εντός Νοεμβρίου ή πιο πριν και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν ήδη συμπληρωθεί οι τρεις μήνες, τότε το SafePass τους καταργείται.

Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί, αφού στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρεται ότι το SafePass όσων νόσησαν έχει ισχύ έξι μήνες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αυτό ισχύει σε περίπτωση που κάποιος ταξιδέψει εκτός Κύπρου και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν έχει παρθεί, μέχρι στιγμής, κοινή απόφαση για το τι θα ισχύει. Γι’ αυτό το λόγο, οι επόμενες δύο εβδομάδες έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες, αφού ανάμεσα στα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα είναι και αυτό.

Πονοκέφαλος οι θετικοί εμβολιασμένοι

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της, όσον αφορά στους εμβολιασμένους που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό, αφού φαίνεται ότι αυτή η μερίδα πολιτών εκμεταλλεύεται το SafePass τους και σπάνε την καραντίνα. 

Όπως διασαφήνισε στον REPORTER, o Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, γίνονται πυρετώδεις εργασίες ώστε να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο και στις επόμενες ημέρες, η εφαρμογή αναμένεται να αναγνωρίζει εάν ένα πρόσωπο είναι θετικό στον ιό. «Κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις τεχνικές στην παρούσα φάση, ώστε να παγοποιείται και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό από κάποιο πρόσωπο που είναι ανάμεσα στους νοσούντες, παρόλο που έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να μην μπορεί να διακινείται. Οι τεχνικές υλοποιήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και είναι κάτι που ελπίζω ότι προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, θα το θέσουμε σε εφαρμογή».

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως το πιστοποιητικό που χρησιμοποιείται στη χώρα μας και ο τρόπος ελέγχου, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες, καθώς το πιστοποιητικό είναι πανευρωπαϊκό. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος, «διαπράττει αδίκημα ο πολίτης που το χρησιμοποιεί εις γνώση του το πιστοποιητικό και είναι θετικός», προσθέτοντας πως «πρόκειται για μειοψηφία που κάνει αυτό το πράγμα, αλλά σίγουρα όταν έχεις περίπου 3,000 κρούσματα την ημέρα και το 1% από αυτούς να το κάνει, είναι θέμα και πρόβλημα».

reporter.com.cyΚάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρςBest dressed: Οι επώνυμες Κύπριες που ξεχωρίσαμε από τα Cyprus Eating Awards

Yogi 8 Apparel: Η νέα συλλογή που θα θέλετε να βάλετε στη ντουλάπα σας! Dare to wear Διάβασε περισσότερα

4+1 κυρίες της ελληνικής showbiz μας προτείνουν πασχαλινά outfits για ξεχωριστές εμφανίσεις! Διάβασε περισσότερα

Τα celebrity σύνολα που ξεχώρισαν αυτή την εβδομάδα στο Instagram Διάβασε περισσότερα
1184