Αυτές είναι οι προτάσεις για νέα μέτρα στα σχολεία: Στο τραπέζι το Test to Stay

11.01.2022



Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και ραγδαία αύξηση στα κρούσματα δεν μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστα τα σχολεία, με τους αρμόδιους να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα, που θα φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε συνεχή επαφή, θέτοντας στο τραπέζι όλα τα σενάρια που έχουν μπροστά τους, με μοναδικό στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και να παραμείνουν ανοιχτά.

Στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμη μία πρόταση, που έχει να κάνει με την διαδικασία της διαχείρισης των επαφών των θετικών κρουσμάτων και όπως αναφέρει αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, αφορά στα test to stay. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, σε περίπτωση που μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε οι υπόλοιποι συμμαθητές του, αντί να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, θα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε θα επιστρέφουν στα θρανία τους.

Η πρόταση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και οι λεπτομέρειες δεν έχουν κλειδώσει, ενώ αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι, κατά την σύσκεψη που θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και θα θέσουν στο επίκεντρο τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Στόχος τόσο του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας, είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων.

Η επιστροφή στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων χαρακτηρίστηκε δύσκολη, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφού οι απουσίες και στις δύο βαθμίδες ήταν αρκετές. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μαθητών που έλειπαν ξεπέρασε το 18%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των καθηγητών που έμειναν εκτός σχολείων άγγιξε το 7,4%, ωστόσο αντικαταστάθηκε μόνο το 1/3, με την ΟΕΛΜΕΚ να καλεί το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει έμπρακτα τις σχολικές μονάδες.

Από πλευράς της, η ΟΕΛΜΕΚ, σε ανακοίνωσή της απαιτούσε από το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει έμπρακτα τις σχολικές μονάδες, τις διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό «για να μπορέσουν να επιτελούν με τις καλύτερες, υπό τις περιστάσεις, προϋποθέσεις το έργο τους. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και τη λειτουργία των σχολείων, παρεμβαίνοντας με όποιον τρόπο απαιτείται στις εξελίξεις».

Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του, σημείωσε πως η πίεση είναι μεγάλη και ότι οι προσπάθειες που γίνονται μέσω της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας εξαντλούν τους καταλόγους και τους διαθέσιμους αντικαταστάτες και από εκεί και πέρα, επιστρατεύονται και εσωτερικές διευθετήσεις είτε μεταξύ προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, αξιοποιώντας κάποιους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε., είτε φέρνοντας φιλολόγους σε δημοτικά σχολεία εκεί όπου δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά είτε και με εσωτερικές διευθετήσεις

Άφησε, μάλιστα, αιχμές ενάντια στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ότι  προσπαθούν να μαντέψουν τους αριθμούς και στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα. «Τα μόνα έγκυρα στατιστικά στοιχεία είναι αυτά που δίνουν οι διευθύνσεις του Υπουργείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας».

Στο μεταξύ, υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θέτουν επί τάπητος τα υφιστάμενα μέτρα, ώστε να μελετήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Πάντως, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ομάδα των επιστημόνων θεωρεί απομακρυσμένο σενάριο την αυστηροποίηση των μέτρων και θα παρευρεθούν στη σύσκεψη χωρίς εισηγήσεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, αφού φαίνεται ότι ο στόχος τους είναι να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα υφιστάμενα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ τις προηγούμενες ώρες, ώστε να αποδώσουν.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πληροφορίες ότι ειδικοί έχουν καταθέσει εισηγήσεις για μερική αυστηροποίηση των μέτρων. Ο υπουργός θα ακούσει τους ειδικούς και τις προτάσεις τους, όσον αφορά στην αυστηροποίηση των μέτρων ή όχι και στην συνέχεια θα καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις.

www.reporter.com.cy

 



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


1698