Απίστευτες καταγγελίες κατά της Αστυνομίας: «Δολοφονίες από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων με την άδεια της Αστυνομίας»

11.08.2021



Στην αντεπίθεση, ανοίγοντας πυρά κατά της Αστυνομίας και προβαίνοντας σε σοβαρές καταγγελίες, πέρασαν οι κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών, σε σχέση με την έρευνα που διεξήγαγαν τα μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού στο σωφρονιστικό ίδρυμα και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για έρευνα, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού οι αστυνομικοί ήθελαν να εισέλθουν στην φυλακή με κουκούλες, σπρέι και ρόπαλα, ενώ ισχυρίζονται πως δέχθηκαν επίθεση από κρατούμενους, γεγονός που απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Τμήμα Φυλακών.

Με μία μακροσκελή επιστολή τους, που δίνουν στην δημοσιότητα μέσω του Συνδέσμου των Φυλακισμένων, οι κρατούμενοι αναφέρουν πως πρόκειται για αναληθή γεγονότα από εντεταλμένους που επιδίωξαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί. Στην επιστολή που υπογράφεται από περίπου 100 υπόδικους, οι κρατούμενοι τονίζουν πως όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και με βάση τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 50% των υπόδικων αθωώνεται κάθε χρόνο και ως εκ τούτου δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να προβαίνει σε ανυπόστατους χαρακτηρισμούς για εγκληματίες.

«Ως εκ τούτου, ως υπόδικοι δεν ακολουθούμε σωφρονιστικά προγράμματα, όπως οι κατάδικοι, ούτε είμαστε εδώ για σκοπούς αναμόρφωσής μας, αλλά επιτηρούμαστε γι’ αυτό τον περιορισμένο σκοπό. Επίσης, να αναφέρουμε πως με βάση το νομικό σύστημα της χώρας μας, δεν μας αποζημιώνει κανείς για την αποστέρηση της ελευθερίας, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα τρία χρόνια.

Πολλοί από τους υπόδικους έχουν υποτροπιάσει από κατάχρηση εξουσίας και υπέρμετρη αστυνομική βία. Ωστόσο, είτε υπόδικος είναι κανείς, είτε κατάδικος, δεν παύει να έχει ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο υπόλοιπος κόσμος και δεν πρέπει αυτά να διαμορφώνονται αναλόγως της περίπτωσης. Σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, οι υπόδικοι αναφέρουν πως η Αστυνομία είχε απαίτηση να ανοιχτούν όλα τα κελιά της πτέρυγας, με αποτέλεσμα να αναστατωθούν όλοι οι κρατούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία εμπλοκή.

Και εδώ διερωτόμαστε… Εάν η Αστυνομία θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα διαμέρισμα υπόπτου, θα ανοίξει όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας; Εάν θέλει να πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα σπίτι, θα ανοίξει τα σπίτια όλα της γειτονιάς; Εξ ου και οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν, αφού ήταν η πρώτη φορά που το έπρατταν αυτό, καθώς σε προηγούμενες έρευνες, η πρακτική που ακολουθείτο ήταν να πραγματοποιείται έρευνα μόνο στα κελιά των υπόπτων. Επειδή κάποιοι μίλησαν για “βραβείο  Όσκαρ”, το βραβείο θα πρέπει να απονεμηθεί σε αυτούς που εμπνεύστηκαν τα γεγονότα και τα διέρρευσαν στα ΜΜΕ, με βάση το δικό τους σενάριο και με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί, που είναι καλά γνωστοί σε όλους.

Πέραν τούτου, για μια έρευνα σε ένα κελί 3χ3, ήρθαν στις φυλακές 14 αστυνομικοί, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από άλλες δεκάδες προηγούμενες περιπτώσεις, όπου έρχονταν 2-3 αστυνομικοί και με τους οποίους ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα. Εκ των υστέρων, ενημερωθήκαμε ότι η αρχική επιδίωξή τους ήταν να εισέλθουν ανώνυμοι κουκουλοφόροι αστυνομικοί με ρόπαλα. Μήπως έχει κάποια σχέση η ενέργεια αυτή της Αστυνομίας με την καταγγελία κρατούμενων στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για ξυλοδαρμό από αστυνομικούς;

Μετά την πάροδο κάποιων ημερών, μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού έφθασαν εκ νέου στις φυλακές για έρευνες, έχοντας αυτή τη φορά μαζί τους ρόπαλα και σπρέι, με αποτέλεσμα η διεύθυνση των φυλακών να τους απαγορεύσει την είσοδο, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Τελικά στην πτέρυγα εισήλθαν αστυνομικοί του ΤΑΕ Λεμεσού, που δεν έφεραν κουκούλες, αλλά ούτε και ρόπαλα. Συνέπεια αυτού, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα ή αναστάτωση κατά τη διάρκεια της έρευνας, αντιθέτως όλοι οι υπόδικοι συνεργάστηκαν με τους αστυνομικούς και τη διεύθυνση των φυλακών.

Στη συγκεκριμένη πτέρυγα υπάρχουν υπόδικοι, που έζησαν τα γεγονότα του παρελθόντος και οι τελευταίες ενέργειες της Αστυνομίας παρέπεμψαν σε αυτές τις εποχές, όπου παραβιάζονταν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς το έργο που επιτελείται από τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών αναγνωρίζεται από τις πλέον αρμόδιες επιτροπές. 

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από κάποιους εντεταλμένους, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις στέλνοντας το μήνυμα πως είμαστε εγκληματίες, διακινούμε ναρκωτικά και οργανώνουμε εγκλήματα μέσα από τις φυλακές, ας στρέψουν τα βλέμματα αλλού, αφού η συγκεκριμένη αναφορά κατάντησε καραμέλα για να δικαιολογήσουν κάποιοι την δική τους ανεπάρκεια.

Τέλος, θα θέλαμε να στείλουμε μήνυμα προς την αστυνομία πως οι νομοθεσίες είναι για όλους και ίδια πρέπει να είναι η μεταχείριση.  Ας στρέψει επιτέλους η Αστυνομία και λίγο τα μάτια της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, που βρίσκεται σε χώρο εκτός των φυλακών και εξουσία ασκεί η Αστυνομία (ΥΚΑΝ), πόσα εγκλήματα γίνονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως δολοφονίες, διακινήσεις ναρκωτικών, αλλά και ψευδορκίες από αλά καρτ μάρτυρες με την πολυτέλεια των κινητών τους τηλεφώνων, με τη δική τους ανοχή και άδεια και με τις διάφορες ανέσεις που τους παρέχονται. Με την παρούσα ανακοίνωση μας, καλούμε την έντιμη υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας και να σταθεί στο πλευρό της Διεύθυνσης των Φυλάκων, μην επιτρέψει να επέλθουν οι κακές εποχές του παρελθόντος.

Υστερόγραφο: Η αναφορά μας που γίνεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων-εκτός του ότι είναι κοινό μυστικό-υπάρχουν και γραπτές καταθέσεις ενώπιον των αρμόδιων αρχών».

Επιστολή και από κατάδικους

Επιστολή προς την υπουργό και τα ΜΜΕ, απέστειλαν και οι κατάδικοι των Κεντρικών Φυλακών, οι οποίοι αναφερόμενοι στις ενέργειες της Αστυνομίας, μιλούν για μία «πρωτοφανή κατάσταση», που θύμισε μία εποχή που όλοι εμείς οι κρατούμενοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

«Τα τελευταία χρόνια οι φυλακές υπό τη διεύθυνση της κυρίας Άννας Αριστοτέλους έχουν μετατραπεί από κολαστήριο σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Εντός της φυλακής επικρατεί κλίμα σεβασμού, ευημερίας και όλοι οι κρατούμενοι δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσπαθώντας για μία όσο πιο σωστή και ομαλή επανένταξη στην κοινωνία.

Η Αστυνομία ήρθε στις Κεντρικές Φυλακές, με ένταλμα γενικό και αόριστο, με κουκουλοφόρους και με ρόπαλα, για να κάνει επίδειξη δύναμης, χωρίς να τηρεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας, με πρακτικές επικίνδυνες ακόμα και για τους ίδιους, αδικαιολόγητα και καταχρηστικά, για να κάνει έρευνα σε ολόκληρη την πτέρυγα. Αυτές οι τακτικές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι ενάντια σε κάθε αρχή νομιμότητας.

Δηλώνουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να υποβληθούμε σε έρευνα, όποτε αυτό αποφασιστεί. Εξάλλου έρευνες γίνονται από το προσωπικό των Κεντρικών Φυλακών σε τακτά διαστήματα.

Ζητούμε από την Αστυνομία να μην αναστατώνει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη φυλακή με μεγάλο κόπο και σε συνεργασία με τη διεύθυνση, να προβαίνει σε ποιοτικές έρευνες και σε περιπτώσεις που το θεωρεί επιλήψιμο, να πράττει όπως θεωρεί ορθό και νόμιμο. Στη φυλακή υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί και αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται, χωρίς να καταπατείται το δικαίωμα κανενός για την υπεράσπιση του εαυτού του και τέτοιου είδους πράξεις το μόνο που καταφέρνουν, είναι να δημιουργούν πισωγυρίσματα που δεν θα θέλαμε ποτέ να επιστρέψουν.

Τέλος, καταλήγουμε ότι δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανένα, αλλά πρακτικές που παραβιάζουν το δικαίωμα νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των πτερύγων, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Η Διεύθυνση των Φυλακών έχει δημιουργήσει ένα ανθρώπινο κλίμα, με αμοιβαίο σεβασμό και έχει βελτιώσει το επίπεδο ζωής και τη διάθεση για συμμόρφωση και σωφρονισμό.

Εμείς στηρίζουμε τη Διεύθυνση, τη συγχαίρουμε για το έργο που επιτελεί και την ευχαριστούμε που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όπου εφάρμοσε τους κανονισμούς των φυλακών και προάσπισε τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων».

reporter.com.cy





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα

Χρώμα στα μαλλιά: Οι 10 τάσεις που προτείνουν οι celebrity hairstylists για τον φετινό χειμώνα Διάβασε περισσότερα




3454