Τέλος η αγωνία: Αυτό είναι το unlock της Κύπρου και τα νέα μέτρα

27.01.2021



Η αγωνία έφτασε το τέλος της για τις χαλαρώσεις που θα περιλαμβάνει το πλάνο αποκλιμάκωσης από το ολικό απαγορευτικό, το οποίο θα ξεκινήσει την πρώτη Φεβρουαρίου. Στις 9:30 θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τις προτάσεις για άρση μέτρων και θα ακολουθήσουν στις 12:30, οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Οι διαβουλεύσεις ήταν πυρετώδεις από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ζητημάτων που ήταν ανοικτά για τις χαλαρώσεις να έχουν κλείσει.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημεία που θα κλειδώσουν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρώτο είναι, εάν μαζί με τα Δημοτικά σχολεία, θα ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή και άλλων μαθητών στα θρανία και το δεύτερο εάν θα ανοίξουν κατά την πρώτη φάση εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα. Το επικρατέστερο σενάριο πάντως, είναι να μην επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές και να μην ανοίξουν mall και υπερκαταστήματα.

Στην ουσία στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης που θα είναι διάρκειας δύο εβδομάδων, από τη 1-14 Φεβρουαρίου, θα επεκταθούν όλα τα μέτρα του lockdown, πλην των ακόλουθων εξαιρέσεων:

  • Ανοίγουν μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου
  • Ανοίγουν κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας
  • Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Αυξάνεται από 25% σε 50% η φυσική παρουσία εργαζομένων, σε εταιρείες υπηρεσιών

Παραμένουν τα 2 sms

Όλοι οι περιορισμοί στις διακινήσεις, θα παραμείνουν με αυτές να ρυθμίζονται και πάλι μέσω γραπτών μηνυμάτων στο 8998. Ο αριθμός των sms δεν αναμένεται να αλλάξει σε αυτή τη φάση και θα παραμείνουν δύο για κάθε άτομο ημερησίως.

Επίσης παραμένει το κέρφιου από τις εννέα το βράδυ και η απαγόρευση μετάβασης σε οικίες, πλην των μόνιμα διαμενόντων.

Μαζικά τεστ στους εργαζόμενους που επιστρέφουν

Ο υπουργός Υγείας, αναμένεται να ανακοινώσει μόνο τις χαλαρώσεις τις πρώτης φάσης, με τις υπόλοιπες να τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Παράλληλα, θα ενημερώσει και για το πλάνο επιστροφής όλων των εργαζομένων, στις επιχειρήσεις που θα επαναδραστηριοποιηθούν.

Ο στόχος είναι υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης όλοι οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν την πρώτη Φεβρουαρίου στις εργασίες τους. Όπως ανακοινώθηκε ήδη για την περίοδο 28-31 Ιανουαρίου (Πέμπτη με Κυριακή), δεν θα διενεργηθεί το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού με rapid test. Περίπου 40 μονάδες δειγματοληψίας με δυνατότητα ελέγχου 10-15,000 ατόμων, θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για τον έλεγχο εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου. Επιπλέον, θα λειτουργούν κινητές μονάδες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και Τμήματα/Υπηρεσίες του δημόσιου τομέα σε όλες τις Επαρχίες.

Οι εργαζόμενοι σε τομείς που θα επαναλειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test διάρκειας επτά ημερών. Επιπρόσθετα, σε μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται σκέψεις να παραχωρηθούν δωρεάν rapid tests, για να γίνονται επί τόπου, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Οι σκέψεις για τις υπόλοιπες φάσεις

Αν και δεν έχουν ρυθμιστεί οι λεπτομέρειες και η δεύτερη φάση των χαλαρώσεων αποφασίστηκε ότι θα είναι και πάλι είναι συντηρητική. Αρκετοί περιορισμοί στις διακινήσεις θα παραμείνουν, όπως για παράδειγμα το κέρφιου, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο εάν θα καταργηθούν ή όχι τα sms ή εάν θα αυξηθεί σε τρία ο αριθμός τους. Η πρόταση των επιστημόνων, πάντως είναι να παραμείνουν οι περιορισμοί στις διακινήσεις καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, λόγω και των προειδοποιήσεων και των αυστηρών συστάσεων της Κομισιόν για το νέο στέλεχος.

Για την τρίτη φάση χαλαρώσεων που θα είναι το Μάρτιο, η πρόθεση είναι, εάν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και γίνει κατορθωτή η αναχαίτηση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος, να ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και αρκετές άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και να αρθούν μέτρα που περιορίζουν τις διακινήσεις.

«Λάβαμε υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και παρά το ότι υπάρχει βελτίωση, οι δείκτες είναι ψηλά, όπως και οι νοσηλείες», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Όπως υπέδειξε μία απότομη αποκλιμάκωση ενδεχομένως να οδηγούσε σε εκ νέου έξαρση. «Μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των περιστατικών που εντοπίζουμε καθημερινά και ο αριθμός των νοσηλευόμενων, είναι πολύ μεγαλύτερος από την αρχή της έξαρσης του Οκτωβρίου. Μπορεί να βελτιωνόμαστε, αλλά έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να πούμε ότι οι δείκτες μας, μας τοποθετούν σε ασφαλή επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο οι εισηγήσεις μας κυμαίνονταν στην ανάγκη τήρησης αυστηρών πλαισίων ασφάλειας σε ότι χώρο ανοίγει και κυρίως, ειδικά στην αρχή της αποκλιμάκωσης, σε μία αργή και προσεκτική χαλάρωση ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε με τα μέσα που έχουμε, σε περίπτωση που εντοπιστεί μία έξαρση».

Οι επιστήμονες δεν προδικάζουν πάντως τις χαλαρώσεις που βρίσκονται στο πλάνο για το Μάρτιο. «Εμείς εκφράζουμε επιφυλάξεις από τώρα για το Μάρτιο, επειδή είναι δύσκολο να προβλέψουμε που θα πάνε τα πράγματα. Εάν το Φεβρουάριο τα πράγματα πάνε όντως προσεκτικά και αντιληφθούμε όλοι ότι το άλφα και το ωμέγα, είναι η τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων, τότε θα πάμε καλά και το Μάρτιο θα δούμε επιπλέον χαλαρώσεις. Μία έξαρση μέσα στο Φεβρουάριο, όμως ενδέχεται να καθυστερήσει την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Τσιούτης.

Νοσηλείες και νέο στέλεχος έπαιξαν ρόλο στις αποφάσεις

Στις προτάσεις των επιστημόνων, αλλά και στις Κυβερνητικές αποφάσεις για τη σταδιακή άρση μέτρων, συνυπολογίστηκαν και οι αυστηρές συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη για το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος. Η Ε.Ε κάλεσε τα κράτη μέλη για τις επόμενες 6-12 εβδομάδες,να είναι πολύ προσεκτικά στις χαλαρώσεις που θα αποφασίσουν.

«Ήταν και οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως πρέπει να ληφθεί υπόψην η διασπορά του νέου στελέχους, που από τις μελέτες φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση μας ως επιτροπή, ότι η χαλάρωση θα πρέπει να είναι αργή και προσεκτική», υπέδειξε ο κ. Τσιούτης.

Όπως σημείωσε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, το νέο στέλεχος φαίνεται ότι καλύπτεται από τον εμβολιασμό, με βάση τις ανακοινώσεις των εταιρειών. «Εκτός, όμως από αυτό το στέλεχος μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και στη Νότιο Αφρική, όσο και στη Βραζιλία και την Ιαπωνία. Αυτό μας δείχνει πως πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη και την βιολογία αυτού του ιού, ο οποίος μεταλλάσσεται συνεχώς».

Πηγή: reporter.com.cy



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα

Χρώμα στα μαλλιά: Οι 10 τάσεις που προτείνουν οι celebrity hairstylists για τον φετινό χειμώνα Διάβασε περισσότερα




2799