Τέλος η σύσκεψη στο προεδρικό! Αυτά τα μέτρα θα ανακοινωθούν στην Κύπρο

25.01.2021



Τις τελικές τους εισηγήσεις για την άρση μέτρων από την πρώτη Φεβρουαρίου, παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας. Σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι υπουργοί, οι επιστήμονες ανέλυσαν την παρούσα επιδημιολογική εικόνα, σε σχέση με την κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και το νέο στέλεχος του ιού που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόφαση θα ληφθεί πλέον σε πολιτικό επίπεδο, με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας και Εμπορίου, να έχουν σειρά συσκέψεων προκειμένου να καταρτιστεί το τελικό πλάνο της άρσης μέτρων που θα έχει ορίζοντα το Μάρτιο. Οι τελικές προτάσεις θα οδηγηθούν την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου θα κληθούν να τις ψηφίσουν.

Κατά τη σύσκεψη υπό το Νίκο Αναστασιάδη, οι επιστήμονες εξήγησαν το σκεπτικό των εισηγήσεών τους. Οι πλείστοι από αυτούς προτείνουν ένα συντηρητικό «ξεκλείδωμα» σε τρεις φάσεις, με στόχο να μην υπάρχει πισωγύρισμα με απότομη αύξηση κρουσμάτων.

Στην πρώτη φάση, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προτείνεται το άνοιγμα μικρών καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των ινστιτούτων αισθητικής και των κέντρων δερματοστιξίας, αλλά όχι των μεγάλων καταστημάτων, των malls και των υπερκαταστημάτων.

Προτάθηκε ακόμη όπως παραμείνουν τουλάχιστον για την πρώτη φάση, όλοι οι περιορισμοί για τις διακινήσεις όπως τα sms, οι μετακινήσεις στα σπίτια και το κέρφιου από τις εννέα το βράδυ. Για τα sms γίνονται συζητήσεις κατά πόσον πρέπει να αυξηθούν από δύο σε τρία, λόγω και του ανοίγματος του λιανικού εμπορίου, ωστόσο δεν έχει κλειδώσει ακόμη ο αριθμός.  

Σ’ ότι αφορά στα σχολεία, η πρόταση των επιστημόνων είναι η επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών των Δημοτικών σχολείων, με τους υπόλοιπους να συνεχίζουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει το Υπουργείο Παιδείας, που συνεχίζει να δέχεται πιέσεις για επιστροφή και των τελειόφοιτων μαθητών. Λόγω του νέου στελέχους, που όπως δείχνουν οι μελέτες είναι το ίδιο μεταδοτικό στα παιδιά, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα παιδιά Δημοτικών Σχολείων.

Για τη δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι το Μάρτιο, προτείνεται και πάλι όπως είναι συντηρητική. Αναμένεται, ωστόσο να καταργηθούν τα sms, ενώ μάλλον θα παραμείνει το κέρφιου καθώς και άλλοι περιορισμοί στις διακινήσεις. Εάν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση, θα επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές θρανία και ενδεχομένως να ανοίξουν κι άλλες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Το Μάρτιο, η πρόθεση είναι να ανοίξουν καφετέρειες, εστιατόρια, γυμναστήρια, σχολές χορού και αρκετές άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.

www.reporter.com.cy



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα

Χρώμα στα μαλλιά: Οι 10 τάσεις που προτείνουν οι celebrity hairstylists για τον φετινό χειμώνα Διάβασε περισσότερα




3827