Βίντεο-Αποκάλυψη σκάνδαλο: Ο Δημήτρης Συλλούρης παρουσιαζόταν ως σύμβουλος του προέδρου για επενδύσεις

23.01.2021



Εγείρεται σοβαρό ζήτημα, τουλάχιστον ηθικής τάξης, από τα στοιχεία που κατέχουμε. Ο κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ως γνωστό παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Βουλής, μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο του  Al Jazzera για τα χρυσά διαβατήρια, τα δείπνα και τα «this is Cyprus» των πρωταγωνιστών. 

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι μία πρόκληση, η οποία ρίχνει φως στο πώς μία εταιρεία και ο κ. Συλλούρης χρησιμοποιούσαν το έμβλημα και αξιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσέλκυση ξένων επενδυτών με δόλωμα τα χρυσά διαβατήρια.

Το έγγραφο είναι ουσιαστικά μια πρόκληση για το 9ο διεθνές συνέδριο με την παγκόσμια διαμονή και υπηκοότητα, όπως ονομάζεται, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, στο Ντουπάι.

Τότε ο κ. Συλλούρης ήταν βουλευτής, το 2016 έγινε Πρόεδρος της βουλής.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, στην πρόσκληση, είναι ότι ο κ. Συλλούρης αναγράφεται στο πρόγραμμα του συνεδρίου, δύο φορές, ως Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Συνεπώς, δημιουργείται το ερώτημα αν ο Πρόεδρος γνώριζε ότι ο κ. Συλλούρης χρησιμοποιούσε αυτή την ιδιότητα. Επιπρόσθετα, στην πρόσκληση και το πρόγραμμα του συνεδρίου αυτή εμφανίζεται το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο συνέδριο φαίνεται να έχει απευθύνει ομιλία και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας.

Ο κ. Συλλούρης, με την ιδιότητα του Συμβούλου του Προέδρου, βάσει του εντύπου αυτού, φαίνεται να ανέπτυξε στην ομιλία τα θέματα του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου εντός της ΕΕ, την τότε και την μελλοντική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, αλλά και τις πραγματικότητες και ευκαιρίες, όπως γράφει χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα το πώς γινόταν χρήση του εμβλήματος και θεσμικών αξιωμάτων της Δημοκρατίας για τα χρυσά διαβατήρια, από πρόσωπα μάλιστα που πρωταγωνίστησαν και στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα, που διέσυρε την χώρα διεθνώς. Πάντως, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το ποιος είναι διοργανωτής του συνεδρίου.

Η εταιρεία αυτή που διοργάνωσε το συνέδριο, την οποία δεν θα ονοματίσουμε για ευνόητους λόγους, είναι μία εκ των παρόχων στο κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, πουλούσε δηλαδή και αυτή διαβατήρια.

   Ψάχνοντάς την στο διαδίκτυο, διαφαίνεται πως είναι διεθνής γνωστή εταιρεία, με γραφεία σε 30 χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Η εταιρεία αυτή φιγουράρει στην  λίστα που διέρρευσε πρόσφατα με τα ονόματα των παρόχων του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, η οποία λίστα περιλαμβάνει και τους αριθμούς των αιτήσεων που υπέβαλε ο κάθε πάροχος στο υπουργείο Εσωτερικών, την περίοδο 2013 -2019.

  Διαφαίνεται πως το παράρτημα της εταιρείας αυτής, στην Κύπρο, η οποία διοργάνωσε και το διεθνές σεμινάριο, υπέβαλε συνολικά 33 αιτήσεις για να δοθεί κυπριακό διαβατήριο σε ξένους επενδυτές.

Και να βάλουμε ακόμη ένα κομμάτι στο πάζλ, μεταφέροντας και την πληροφόρηση πως η εταιρεία αυτή δεν είναι άσχετη με πρόσωπο που συνδέεται στενά με τον κ. Συλλούρη. Επιπρόσθετα, είναι και η εταιρεία για την οποία έκανε λόγο στην πρόσφατη κατάθεσή του ο πρώην υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, στην Ερευνητική Επιτροπή περί μίας εταιρείας που ήθελε να πάρει ολόκληρο το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στα χέρια της.

Τα όσα είπε ο κ. Χάσικος φαίνονται ξεκάθαρα στα πρακτικά της κατάθεσής του που δόθηκαν στην δημοσιότητα μόλις χθες βράδυ, μαζί με πρακτικά των καταθέσεων άλλων δύο υπουργών, του Νίκου Νουρή και τής Ελένης Μαύρου.

Πάντως, δεν περνά απαρατήρητο πως η δημοσίευση έγινε επικάλυψη με μαύρο χρώμα σε πολλά ονόματα, με αποτέλεσμα οι πρωταγωνιστές να παραμένουν άγνωστοι.

Ξεχωρίζει η κατάθεση Χάσικου, διότι κάρφωσε «γαμπρό», ο οποίος «συμμετείχε με πολλές αιτήσεις» στην βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων, αλλά και μεσάζοντες (δικηγόρους, λογιστές και ντιβέλοπερς), οι οποίοι ασκούσαν τεράστιες πιέσεις για χαλάρωση των κριτηρίων και προωθούσαν αιτήσεις με μανία. 

Βάσει των πρακτικών, ο κ. Χάσικος ανέφερε επί λέξει:

 «Ήταν πολλά τα χρήματα, ήταν και η πίεση μεγάλη, διότι μπορεί να υπήρχαν ποσά χονδρικά, 100.000 ας πούμε.

Οι ντιβέλοπερς πήραν εκατομμύρια από τις τράπεζες, πέρασαν όλοι σε κόκκινα δάνεια και ήταν οι πρώτοι που πώλησαν όσα είχαν ακίνητα (μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος) και ξανάκτισαν και ξαναπούλησαν».

Ο πρώην Υπουργός αναφέρεται και στην πολύκροτη υπόθεση του Τζο Λόου, αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάσικος ότι ο Αρχιεπίσκοπος του έστειλε επιστολή και τον παρακαλούσε να προχωρήσει η πολιτογράφηση του Μαλαισιανού, διότι είχε και ο Αρχιεπίσκοπος το συμφέρον το δικό του, δηλαδή να πουλήσει κομμάτι γης που ήταν να κτίσει πάνω την πολυτελή κατοικία ο κ. Λόου, δίνονται εκ των υστέρων και 300 χιλιάδες ευρώ, κατά τον κ. Χάσικο. 

Εξελίξεις είχαμε και σε ποινικό επίπεδο στα των διαβατηρίων, με εμπλοκή μάλιστα της ΜΟΚΑΣ. Υπάρχουν πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος ότι, πρόσφατα, η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης δέσμευσε, με δικαστικό ένταλμα τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά και χρηματικό ποσό που συμποσούνται σχεδόν στα έξι εκατομμύρια, και που ανήκουν σε πρόσωπο στο οποίο δόθηκε χρυσό διαβατήριο, μαζί με συγγενικά του πρόσωπα, το 2015. Πρόκειται για Κινέζο που καταζητείται από την χώρα του για μεγάλη απάτη με ράβδους χρυσού. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΜΟΚΑΣ στάλθηκαν στις κινεζικές αρχές.

 



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


1355