Tέλος και η σύσκεψη στο Προεδρικό: Αυτά είναι τα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί! Το lockdown , το sms και πότε!

05.01.2021



Το βάρος των κρίσιμων αποφάσεων για τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, πέφτει πλέον στην Κυβέρνηση. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας κατέθεσαν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών τις εισηγήσεις τους που περιλαμβάνουν δύο σενάρια με μέτρα.
Οι αποφάσεις ωστόσο, θα είναι πολιτικές και θα οδηγηθούν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου θα κλειδώσουν τα νέα μέτρα, που αναμένεται να είναι πιο αυστηρά από τα υφιστάμενα, με στόχο να προστατευθεί το σύστημα υγείας και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κοινότητα.Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης αναφέροντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση, πως δεν προκρίνεται ένα σενάριο αυστηρού lockdown.


Τα σενάρια που κατατέθηκαν
Οι επιστήμονες, κατέθεσαν δύο σενάρια με μέτρα ένα για χαλαρό lockdown και ένα με αυστηρό lockdown παρόμοιο με αυτό του Απριλίου. Αποφασίστηκε όπως κατατεθούν δύο δέσμες μέτρων επειδή υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις, ανάμεσα στους ειδικούς.
Το πρώτο σενάριο, αφορά στην ουσία ένα χαλαρό lockdown, με αυστηροποίηση των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, που θα συνεχίσει να περιλαμβάνει τον περιορισμό της διακίνησης στα σπίτια, όπως και την τηλεργασία στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κλειστά παραμένουν, γυμναστήρια, σχολές χορού, φροντιστήρια κ.λπ, ενώ προτείνεται επιπρόσθετα το κλείσιμο κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων αισθητικής. Η πρόταση είναι όπως παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον μία ακόμη βδομάδα όλα τα σχολεία και μετά το πέρας της, να επιστρέψουν μόνον οι μαθητές δημοτικών στα θρανία, με τους υπόλοιπους να κάνουν για άλλες δύο βδομάδες μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Μία από τις προτάσεις είναι να επανέλθει και το σύστημα των τριών sms, ανά πολίτη για τις διακινήσεις.
Το δεύτερο σενάριο, είναι αυτό του σκληρού ολικού lockdown, με μοναδική διαφορά από τον Μάρτιο να αποτελεί η διατήρηση των ανοικτών αιθέρων, με περιορισμούς ωστόσο σε όσους φτάνουν στην Κύπρο. Κλείνει δηλαδή το λιανικό εμπόριο, τα σχολεία, επανέρχονται στη ζωή μας τα sms και παραμένουν ανοικτές μόνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες. Η πρόταση γι' αυτά τα μέτρα, είναι να διαρκέσουν δύο εβδομάδες και να ακολουθήσει σταδιακή αποκλιμάκωση ανά εβδομάδα, όπου θα ανοίγουν κλιμακωτά οι επιχειρήσεις.
Τα νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αναμένεται να έχουν ισχύ από τις 9 Ιανουαρίου.Σ

Σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στη σύσκεψη της οποίας προέδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  πέραν από τους επιστήμονες συμμετείχαν, επίσης, οι Υπουργοί Υγείας, Εργασίας και Παιδείας, καθώς και εκπρόσωποι του ΟΚΥΠΥ. «Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, οι δυνατότητες και ο προγραμματισμός που υπάρχει, όπως επίσης και ο σχεδιασμός σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση και κατατέθηκαν εισηγήσεις σε σχέση με μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», ανέφερε ο Παναγιώτης Σεντώνας.
Όπως σημείωσε οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη «θα τύχουν μελέτης από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε όπως ανέφερε ο κ. Σεντώνας «όλα τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για τη μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία και τη συμβολή τους στην αναχαίτιση της πανδημίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καταδεικνύουν και οι σχετικοί συγκριτικοί πίνακες επιδημιολογικών δεδομένων και δεικτών». 



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα

Χρώμα στα μαλλιά: Οι 10 τάσεις που προτείνουν οι celebrity hairstylists για τον φετινό χειμώνα Διάβασε περισσότερα




4383