Κλειδώνουν αύριο τα νέα μέτρα στην Κύπρο: Αυτά είναι τα δυο σενάρια Πότε θα γίνει η ανακοίνωση;

04.01.2021



Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ετοιμασία εισηγήσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει την Πέμπτη το πρωί στις 11:00 για να  αποφασίσει τα νέα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει αύριο στις 11 το πρωί τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας που θα καταθέσουν τις εισηγήσεις τους και θα αναλύσουν την επιδημιολογική εικόνα.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα έχει εξάλλου συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι δυνατότητες για κάθε τομέα που επηρεάζεται.
Τα σενάρια που υπάρχουν ενώπιον της Κυβέρνησης είναι δύο και περιλαμβάνουν αυστηρότατα μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση του νέου κύματος και την προστασία του συστήματος υγείας, που βρίσκεται πλέον σε οριακά σημεία.
Το πρώτο σενάριο είναι να παραμείνουν τα υφιστάμενα μέτρα και να προστεθούν ακόμη περισσότεροι περιορισμοί στις διακινήσεις, χωρίς να αποκλείεται η επαναφορά των sms. Σε αυτό το σενάριο, που στην ουσία αποτελεί χαλαρό ολικό lockdown, παραμένει ανοικτό το λιανικό εμπόριο και άλλες συναφείς επιχειρήσεις. Ωστόσο οι σκέψεις είναι να μην επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα θρανία, να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και επιπρόσθετα να κλείσουν κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλες συναφείς επιχειρήσεις. 
Το δεύτερο σενάριο, είναι αυτό ενός αυστηρού καθολικού lockdown, ακριβώς όπως ήταν αυτό του Μαρτίου με κλείσιμο του λιανικού εμπορίου, λειτουργία μόνο των ουσιωδών επιχειρήσεων και επιστροφή των sms, για διακινήσεις υπό προϋποθέσεις.
Σενάρια υπάρχουν πάντως και για τη διάρκεια των νέων αυστηρών περιορισμών, αφού κάποιοι επιστήμονες προκρίνουν τις δύο εβδομάδες και κάποιοι άλλοι τον ένα μήνα. Ωστόσο, η απόφαση θα είναι πολιτική και σε αυτή θα συνυπολογιστούν τόσο οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους, όσο και οι ψυχολογικές συνέπειες στους πολίτες.
Τα Νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζουν εν τω μεταξύ να βρίσκονται σε οριακά σημεία, υπό το φόβο νέας αύξησης στις νοσηλείες. Το πρωί το Νοσοκομείο Αναφοράς, είχε διαθέσιμη μόνο μία κλίνη με την πληρότητά του να αγγίζει το 100%. Σε τέσσερα νοσηλευτήρια, νοσηλεύονται περισσότεροι από 180 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 45 από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Ανησυχία έχει προκληθεί και από τον εντοπισμό του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε 12 επιβάτες που έφτασαν στην Κύπρο από  τη Βρετανία. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, άρχισε να επεξεργάζεται δείγματα κι από άλλα θετικά κρούσματα, προκειμένου να διαφανεί εάν το νέο στέλεχος έχει διεισδύσει στην κοινότητα και πόσο έχει συμβάλει στο εύρος της διασποράς.

Πηγή: reporte.com.cy



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα




2555