Μιλήσαμε με νεαρό Κύπριο που έκανε το εμβόλιο - Πως αισθάνεται δύο ημέρες μετά

24.12.2020



Ένας Κύπριος οδοντίατρος που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το εμβόλιο κατά του Covid-19 και μοιράζεται μαζί μας την όλη διαδικασία που προηγήθηκε, αλλά και γιατί το έκανε. Ο Ανδρέας Φλουρής από την Λευκωσία, εργάζεται στην Σκωτία ως οδοντίατρος και έκανε χθες το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.

To ThemaOnline επικοινώνησε μαζί του για να μας δώσει τις πρώτες εντυπώσεις του, εάν υπήρξαν παρενέργειες μέχρι και σήμερα, αλλά και για την διαδικασία που ακολουθείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους εμβολιασμούς των πολιτών.  Είναι 30 χρονών και ζει και εργάζεται στην Σκωτία τα τελευταία 4 χρόνια, στην πόλη του Εδιμβούργου. Η κλινική που δουλεύει συνεργάζεται με το NHS, το αντίστοιχο ΓΕΣΥ.

Γιατί έκανες το εμβόλιο; Ήταν υποχρεωτικό;

Όχι, το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν έκανα το εμβόλιο γιατί με ανάγκασαν, αλλά γιατί ήθελα να το κάνω. Πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα του κορωνοϊού και αυτή η συλλογική προσπάθεια ξεκινά και από την ατομική ευθύνη. Επίσης, θέλω σύντομα να επισκεφθώ την Κύπρο και θα ήθελα να προστατέψω και εμένα και τους δικούς μου.

Είσαι νεαρός, γιατί έκανες το εμβόλιο στην 1η φάση;

Δόθηκε προτεραιότητα γιατί είμαι στην ουσία εργαζόμενος πρώτης γραμμής. Μας είχε αποσταλεί ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο εξηγούσε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε, καθώς μπήκαμε σε προτεραιότητα.

Όχι μόνο εμείς ως οδοντίατροι, αλλά όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, καθώς και φροντιστές οίκων ευγηρίας και άλλων δομών με ευπαθείς ομάδες.

Ποια ήταν η διαδικασία; Ήταν χρονοβόρο, συνάντησες γραφειοκρατικά προβλήματα;

Όπως προείπα, το εμβόλιο δεν είναι αναγκαστικό. Όποιος ήθελε έπρεπε να πάρει μόνος του τηλέφωνο για να κλείσει ραντεβού. Υπήρχαν συγκεκριμένα τηλέφωνα για να καλέσουμε. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που το τηλεφωνικό κέντρο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και έπρεπε να περιμένουμε. Είχε όμως ηχογραφημένο μήνυμα εάν δεν υπήρχε ανοιχτή γραμμή, κάτι το οποίο βοήθησε γιατί δεν περιμένει ο κόσμος επάνω σε ένα τηλέφωνο με τις ώρες.

Προσωπικά, πήρα 4 ημέρες συνεχόμενες στις 08:00 το πρωί, μια φορά την ημέρα. Παράλληλα, στην αναμονή ακουγόταν ένα ηχογραφημένο μήνυμα που ενημέρωνε πως αν είχεςς περάσει κορωνοϊό πρόσφατα, εάν έβαλες εμβόλιο της γρίπης τις τελευταίες 7 ημέρες, αν είσαι έγκυος ή προσπαθείς να μείνεις έγκυος, ή αν έχεις αλλεργίες, να κάνεις το εμβόλιο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αυτό συμβαίνει για εξαιρετικά προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο, υπήρξαν 1-2 περιστατικά που εμφάνισαν μικρή αλλεργική αντίδραση. Αν υπάρχει ανοιχτή γραμμή, σε παραπέμπει, ρωτούν τα στοιχεία σου και σου κλείνουν δύο ραντεβού. Ένα για την πρώτη δόση και ένα για την δεύτερη, με 21 ημέρες διαφορά. Το δικό μου ραντεβού μπήκε μετά από 6 ημέρες από την ημέρα που έκανα το τηλεφώνημα.

Πού έγινε το εμβόλιο και με ποια διαδικασία;

Υπάρχουν διάφορα σημεία στην πόλη, έκλεισα σε ένα σημείο κοντά στο σπίτι που διαμένω. Πήγα, έγινα η επιβεβαίωση των στοιχείων μου, μου πήραν θερμοκρασία και περίμενα τη σειρά μου. Υπήρχαν 5 επανδρωμένα ιατρεία. Αξίζει να σημειωθεί πως το προσωπικό που σε υποδέχεται είναι εθελοντές. Φώναζαν τον ένα μετά τον άλλο, μετά από τις απαραίτητες απολυμάνσεις. Εντός του ιατρείου, έγιναν ξανά οι ίδιες ερωτήσεις που έγιναν τηλεφωνικώς, πήραν ιατρικό ιστορικό.

Ενημερώνουν για πιθανές παρενέργειες στα πλαίσια της απαραίτητης «ενημερωμένης συναίνεσης» του ασθενούς. Υπήρχαν από πολύ ήπιες, όπως μυαλγία, λήθαργο, πονοκέφαλο, πόνο στο σημείο που μπήκε η βελόνα. Μέχρι και πιο ακραία περιστατικά, τα οποία όμως είναι εξαιρετικά απομακρυσμένα και υπάρχουν στην πλειοψηφία των φαρμακευτικών αγωγών.

Εσύ τι ένιωσες;

Έκανα το εμβόλιο και περίμενα 15 λεπτά στην αίθουσα αναμονής, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. Αυτό γίνεται για προληπτικούς λόγους. Σήμερα, διανύω την 2η ημέρα μετά το εμβόλιο και νιώθω πολύ καλά. Νιώθω λίγο πιο επώδυνα το σημείο έμπαρσης, δηλαδή εκεί που μπήκε η βελόνα.

Θα ήθελες να μας πεις κάτι άλλο;

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει το συντομότερο και όλοι μας θα επιστρέψουμε πίσω στην κανονικότητά μας. Γι’ αυτό εξάλλου μπήκα και σε αυτή τη διαδικασία.

tothemaonline.com





Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


2834