Κύπριοι επιδημιολόγοι σε αρνητές: «Ημιμάθεια που μπορεί να είναι και επικίνδυνη» 150.000 εμβόλια στην Κύπρο τις επόμενες μέρες

01.12.2020



Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα της προληπτικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει την αξία του, δήλωσε η Δρ Ζωή- Δωροθέα Πανά, σε διάσκεψη Τύπου με άλλα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας.

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις κεντρικές διαδικασίες της ΕΕ όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων και ολοκληρώνεται και σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός της διανομής σχετικά με την περιοδική διανομή των εμβολίων στους πολίτες.

Είπε ότι δύο εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν τις πρώτες δόσεις των εμβολίων περί τα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου. Εάν τα εμβόλια αυτά αδειοδοθητούν, ανέφερε, τότε μετά από λίγες μέρες μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση των εμβολίων. Πρόκειται για την ASTRA ZENECA, με ποσότητα για την Κύπρο τον Δεκέμβρη 119.204, και την BIONTECH/PFIZER με ποσότητα επίσης τον Δεκέμβρη 48.955.

Το πλάνο για τον εμβολιασμό

Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί αρχικά προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε κάποιες κατηγορίες πολιτών, ενώ με την αύξηση των ποσοτήτων των εμβολίων θα μπορούμε να επεκτείνουμε το εμβολιαστικό μας σχήμα. Όσον αφορά τα παιδιά, είπε ότι μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι δεν θα συμπεριληφθούν στις πρώτες ομάδες προτεραιοποίησης, καθώς θα πρέπει να αυξηθούν τα δεδομένα από τις μελέτες.

Για το ποσοστό που χρειάζεται για την ανοσία αγέλης, ανέφερε ότι δεν μπορούμε με ακρίβεια να πούμε σε αυτή τη φάση ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε όλον τον πληθυσμό εφόσον και οι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, είπε ότι εξ`όσων γνωρίζει δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Στόχος είναι να ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο υπάρχει σχετικά με τον εμβολιασμό και ο κόσμος να κατανοήσει από μόνος του ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπολίτες του», είπε.

Σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, υπάρχουν αρχικά τρεις κατηγορίες, οι επαγγελματίες υγείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεύτερον, οι ενήλικες με μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 (>65 ετών, διαμονή σε μονάδες χρόνιας φροντίδας, σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, παχυσαρκία (BMI >30), χρόνια νεφρική νόσος, καρκίνο (έως και 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας), νοσήματα που προκαλούν σοβαρή ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες), και τρίτον, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής/essential workers (στρατιωτικοί, στρατευόμενοι, αστυνομία, δυνάμεις ασφαλείας, εργαζόμενοι στα σώματα προστασίας του πολίτη, πρώτοι ανταποκριτές/εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα χρονίως πασχόντων, εργαζόμενοι σε κλειστές δομές (φυλακές, στρατόπεδα, μετανάστες και εργαζόμενοι στην αλυσίδα τροφίμων).

Δύο δόσεις για την πλειοψηφία των εμβολίων

Σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και το χαρτοφυλάκιο εμβολίων, η κ. Πανά παρουσίασε τον πιο κάτω πίνακα με τα εμβόλια, τον χρόνο ζωής των εμβολίων και την ποσότητα που θα λάβει η Κύπρος. Στην πλειοψηφία των εμβολίων, είπε, απαιτούνται δύο δόσεις με εξαίρεση μία εταιρεία. Είπε ότι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμες να διανείμουν τέλος του χρόνου τις πρώτες ποσότητες εμβολίων.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των εμβολίων, είπε ότι υπάρχουν τρεις κλινικές μελέτες, (φάση 1, φάση 2 και φάση 3) και ότι η κλινική μελέτη φάσης 3 είναι σημαντική γιατί μελετάται η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και με τα αποτελέσματα των μελετών αυτών λαμβάνεται γνωμοδότηση και αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Υπάρχει, είπε η κ. Πανά, και η μετεγκριτική φάση, δηλαδή συνεχίζεται η επιτήρηση των εμβολίων, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους, και είπε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Κύπρο με ειδικό λογισμικό.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναρτήσεις στο διαδίκτυο ότι με μια τεχνολογία εμβολίων γίνεται επέμβαση στο DNA, είπε ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σε σχέση με τα εμβόλια και κάλεσε τον κόσμο να ενημερώνεται από εγκεκριμένες πηγές και να μην επηρεάζεται «από κάποια ημιμάθεια που μπορεί να είναι και επικίνδυνη».

Μίλησε για τις  τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην Ευρώπη για τα εμβόλια και αναφερόμενη στην τεχνολογία mrna είπε ότι το κομμάτι  του mrna δεν είναι γενετικό υλικό που στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αντιγραφεί όπως είναι το DNA.

«Δεν φαίνεται ότι παρεμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο σε μηχανισμούς έτσι ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό», είπε.

Παρ`όλα αυτά, πρόσθεσε, «πρέπει να τονίσουμε ότι για να μιλήσουμε και με αξιοπιστία, θα πάρουμε τις δημοσιεύσεις των κλινικών μελετών που έπεται να έρθουν αυτή την περίοδο για να δούμε και ακριβώς τον μηχανισμό δράσης αλλά κυρίως το κομμάτι των αποτελεσμάτων που θέλουμε να δούμε, δηλαδή την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της κάθε τεχνολογίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα




520