Οργή απο όλους: Το άδειο σάντουιτς που δόθηκε σε άπορο παιδί σε σχολείο της Κύπρου

28.10.2020



Μία φωτογραφία που απεικόνιζε ένα σχεδόν άδειο σάντουιτς έκανε χθες τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας σωρεία σχολίων και έντονες αντιδράσεις.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα σχόλια που τη συνόδευαν, το σάντουιτς ετοιμάστηκε από κάποιο σχολικό κυλικείο και παραχωρήθηκε σε ένα άπορο παιδί, το οποίο βρίσκεται προφανώς στη λίστα του σχολείου του για να του προσφέρεται καθημερινά σάντουιτς και νερό ή χυμός. Μία πρακτική που ισχύει στις σχολικές μονάδες, οι οποίες αφού καταρτίσουν τον κατάλογο των παιδιών που προέρχονται από άπορες οικογένειες, ενημερώνουν τις οικείες Σχολικές Εφορείες ούτως ώστε να πληρώνουν στους κυλικειάρχες το φαγητό αυτό κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τη δημόσια καταγγελία που έγινε, δόθηκε σε παιδί σάντουιτς το οποίο είχε ελάχιστα υλικά μέσα και συγκεκριμένα μία φέτα ζαμπόν, μία θρυμματισμένη φέτα χαλούμι και δύο λεπτές φέτες αγγουράκι. Η εικόνα προκάλεσε θυμό και οργή χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι επεσήμαναν πως είναι απαράδεκτο να συμβαίνει αυτό εις βάρος παιδιών που ενδεχομένως αυτό το σάντουιτς να είναι η μόνη τροφή τους για ώρες. 

Ο «Φ» μετέφερε τη συζήτηση αυτή στον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, Ντίνο Έλληνα, ο οποίος ανέφερε ότι υπεύθυνη για έλεγχο στα κυλικεία (για θέματα ποιότητας και τιμοκαταλόγου) είναι η τοπική επιτροπή του κάθε σχολείου, η οποία αποτελείται από τον διευθυντή, ένα μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού, έναν μαθητή (κυρίως στη Μέση Εκπαίδευση) και έναν εκπρόσωπο των γονέων. Ο κ. Έλληνας τόνισε ότι η επιτροπή πρέπει να κάνει ελέγχους και εάν διαπιστώνει προβλήματα να απευθύνεται στην οικεία Σχολική Εφορεία, η οποία θα διερευνά το θέμα και θα προχωρά στις δέουσες ενέργειες. 

Σημειώνεται ότι οι Σχολικές Εφορείες καταβάλλουν μηνιαίως στα κυλικεία €1,15 για το κάθε σάντουιτς και το νερό ή χυμό άπορων μαθητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης και €1,25 για το αντίστοιχο γεύμα για μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το τι περιλαμβάνουν και σε ποια ποσότητα. 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε ότι εάν αυτό συμβαίνει σε κάποιο σχολείο και δεν είναι μεμονωμένο, είναι απαράδεκτο. Κυρίως το ενδεχόμενο κάποιοι να κερδοσκοπούν εις βάρος άπορων παιδιών. Όπως εξήγησε, πολλά παιδιά που είναι λήπτες φαγητού λόγω του ότι ίσως αισθάνονται άβολα, να μην αναφέρονται στην ποιότητά του. Ο κ. Διονυσίου κάλεσε τις διευθύνσεις και τους οργανωμένους γονείς του κάθε σχολείου να είναι προσεχτικοί σε αυτά τα θέματα και όπου διαπιστώνουν προβλήματα, να τα καταγγέλλουν. 

Πηγή: philenews.com

 



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


1958