Δείτε εδώ τις αποφάσεις και τα νέα μέτρα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

08.04.2020



Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Η σημερινή παρέμβαση έχει ως στόχο αφενός τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί ενώ την ίδια ώρα να σας ενημερώσω για νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό.

Όσο αφορά τα αποτελέσματα τα μέτρα αυτά που λάβαμε αποδίδουν και διαφαίνεται αχτίδα φωτός. Για αυτό την ίδια στιγμή θέλω να καταστήσω σαφές πως δεν μας επιτρέπεται παρέκκλιση ή χαλάρωση των μέτρων. Μια αντίθετη ενέργεια θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα ήταν η εξουδετέρωση των εισαγώμενων κρουσμάτων. Στόχος ήταν η προστασία τόσο των φοιτητών, όσο και του συνόλου των φοιτητών. Η έγνοια μας για βοήθεια και προστασία των νέων μας είναι δεδομένη.

Αυτό φαίνεται και μέσα απ΄ τις αποφάσεις να ενισχυθούν οικονομικά και μέσω του σχεδίου να τους παράσχει οποιαδηποτε βοήθεια. Το ΥΠΕΞ ανέλαβε το βάρος σταδιακού επαναπατρισμού των φοιτητών. Στις αποφάσεις καταγράφονται οι αριθμοί και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής. Πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εργαζομένων. Η σημερινή εξαγγελία των νέων μέτρων υποδειλεί την αποφασιστικότητα μας για μια δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας.»

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου:

  1. Παράταση των μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου όλων των διαταγμάτων. Η απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα. Τα μέτρα καλύπτουν και τις οποίες συναθροίσεις για το Πάσχα.
     
  2. Όσο αφορά τον επαναπατρισμό αποφασίστηκε σταδιακά η επιστροφή:
     
    • Όσων διαμένουν σε πανεπιστήμιακές εστίες και κάνουν foundation ή είναι πρωτοετείς
    • Όσοι μένουν στο εξωτερικό για προσωρινή εργασία και η απασχόληση έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού
    • Πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό όμως η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη λόγω ανθρωπιστικών λόγων.

      Οι αποφάσεις για επαναπατρισμό θα λαμβάνονται με βάση τις αποφάσεις και τις γνώμες των επιστημόνων.
       
  3. Αποφασίστηκαν:

    • Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλες τις επαρχίες.

    • Νέες 20 χιλιάδες νέες εξετάσεις σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    • Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όσους επιστρέψουν στη Κύπρο.
       

  4. Η στήριξη των εργοδοτών και εργαζομένων θα συνεχισθεί μέχρι 12 Ιουνίου. Επιπρόσθετα, για τέσσερις μήνες θα συνεχισθεί η οικονομική στήριξη στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ν. Αναστασιάδης: «Γνωρίζω ότι τα μέτρα θα είναι πιο οδυνηρά αυτές τις ημέρες του Πάσχα. Αυτό που θέλω είναι όταν θα βρεθούμε στο επόμενο εορταστικό τραπέζι να μην λείπει κανένα από τα παιδιά κανένας από τον παππού και τα παιδιά.

Ούτε τυχαία είναι τα όσα ενθαρρυντικά καταγράφονται. Γιαυτό θελω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας και που δίνουν μαθήματα στους υπόλοιπους. Για άλλη μια φορά να φανούμε δυνατοί για να προστατέψουμε την οικογένεια και τους εαυτούς μας. Για άλλη μια φορά απευθύνω έκκληση, παραμείνετε στα καταφύγια σας και θα τα καταφέρουμε»

Ν. Χριστοδουλίδης: «Θέλω να προσθέσω σε όσα είπε ο ΠτΔ ότι υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός για επιστροφή των συμπατριωτών μας. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στη βάση δεδομένων και των συστάσεων των ειδικών.

Ο ΠτΔ ανακοίνωσε 4 νέες κατηγορίες. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματα αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 16868 συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό.»

Κ. Πετρίδης: «Ο ΠτΔ έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια την κατάσταση. Οι περιορισμοί ανατρέπουν τους οικονομικούς σχεδιασμούς και έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που εξήγγειλαν ένα από τα πιο τολμηρά οικονομικά πακέτα που αποσκοπούσε στην υπεράσπιση των εργαζομένων και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Σε μια περίοδο που δημοσιονομική επίπτωση δεν είναι μόνο η αύξηση των δαπανών, αλλά έχουμε και μειωμένα έσοδα. Επιτύχαμε σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να έχουμε θετικά επιτόκια. Δεν είναι χωρίς όριο οι δημοσιονομικές μας αντοχές.»

Κ. Ιωάννου: «Παραλήφθηκαν πέντε τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία. Όσο αφορά τη διαθεσιμότητα έχουμε δεσμεύσει ήδη ποσότητες που επαρκούν για 240 χιλιάδες. Η εισαγωγή αυτή που έγινε χθες είναι για να καλύψει τις ποσότητες του Ισραήλ.

Σκέψεις και πλάνο υπάρχουν. Σήμερα ανακοινώσαμε επέκταση μέχρι το τέλος Απριλίου. Προς το παρών γνωρίζω τρεις χώρες που ανακοίνωσαν χαλάρωση των μέτρων. Στα πλάνα μας υπάρχει σχέδιο για χαλάρωση, σταδιακή χαλάρωση.Η ανάγκη είναι όπως όλες οι χώρες εργαστούν συνολικά με τους σχεδιασμούς τους.»

reporter.com.cy



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα


901