Δήμαρχος Αγίας Νάπας: Προχώρησε σε έξωση της επιχείρησης της οικογένειας Καλοψιδιώτη

29.07.2016



Την πόρτα της εξόδου δείχνει ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος στη σύζυγο τα δύο ανήλικα παιδιά και την μητέρα του Φάνου Καλοψιδιώτη από το υποστατικό στο οποίο στεγάζεται η οικογενειακή τους επιχείρησης από το 1994.

Υπέρ του άμεσου άμεσου τερματισμού της άδειας χρήσης του υποστατικού στο οποίο λειτουργούσε η επιχείρηση του Φάνου Καλοψιδιώτη τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, αφού δέκα ημέρες μετά την στυγερή δολοφονία του επιχειρηματία, ο δήμαρχος έθεσε επί τάπητος το θέμα της έξωσης των κληρονόμων του Φάνου από το υποστατικό.

Παρά τις παροτρύνσεις δύο μελών του Δ.Σ να περιμένουν προτού προχωρήσουν σε αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον της επιχείρησης του θανόντα, ο δήμαρχος προχώρησε τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες λήφθηκε η απόφαση, που κοινοποιήθηκε με επιστολή  ανάκτησης κατοχής του υποστατικού με την ονομασία «Καφενείο», στην μητέρα και τους κληρονόμους του επιχειρηματία.

Η επιστολή ανάκτησης του υποστατικού

Στην επιστολή τους προς την οικογένεια, ημερομηνίας 14/7/2016, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας επικαλείται παράνομη κατοχή του υποστατικού από τις 16/7/2015, την παράλειψη εξόφλησης οφειλών προς το δήμο, αλλά και τον θάνατο του επιχειρηματία.

Καθιστά μάλιστα σαφές ότι ακόμη και αν δεν συνέτρεχαν οι πιο πάνω λόγοι, ο δήμος και πάλι θα προχωρούσε όπως καθιστά σαφές, σε ανάκτηση της κατοχής του ενοικιαζόμενου υποστατικού.

«Ακόμη και αν ήθελε θεωρηθεί ότι η άδεια χρήσης δεν έχει λήξει ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει αποφασίσει να τερματίσει και τερματίζει την εν λόγω άδεια», διευκρινίζει στο λεκτικό της επιστολής ο δήμαρχος.
Η μη ανανέωση της άδειας χρήσης του υποστατικού για συνέχιση της χρήσης του από τον επιχειρηματία, οφείλεται στην άρνηση του δημάρχου να προχωρήσει σε ανανέωση της, πέραν των τεσσάρων μηνών, παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές άδειες εκδίδονται σε ετήσια βάση, για διάστημα 12 μηνών.

Παράτυπες οι ενέργειες του Δήμου αποφάνθηκε η Επίτροπος

Μετά από επιστολή του επιχειρηματία στην Επίτροπο Διοικήσεως το γραφείο της Ελίζας Σαββίδου, ζήτησε και έλαβε απάντηση από τον Δήμο Αγίας Νάπας, η οποία αναφέρει κατ’ ισχυρισμό του ότι η τοπική αρχή χορηγεί περιορισμένης διάρκειας άδειες, σε υποστατικά τα οποία θεωρούνται προβληματικά, δηλαδή προκαλούν ηχορύπανση επιδίδονται σε άγρα πελατών (κραχτισμό), κ.α, ώστε να ασκείται πίεση στους ιδιοκτήτες για εξάλειψη των προβλημάτων.

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι άδειες αφορούσαν μόνο τον ισόγειο χώρο του υποστατικού, καθώς στον πρώτο όροφο έγιναν προσθήκες χωρίς την εξασφάλιση σχετικής άδειας.

Η επίτροπος αποστέλλοντας τις παρατηρήσεις της στη δημοτική αρχή, έκρινε ότι παράνομα προχώρησαν σε περιορισμό της άδειας εμπορίας, ή πώλησης καπνού και οινοπνευματωδών ποτών, αφού οι πρόνοιες της καθορίζονται στις διατάξεις των περί Τελωνείων και Φόρων Καταναλώσεως και περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμων.

Παρατηρεί μάλιστα ότι η τυχόν ηχορύπανση άγρα πελατών συνιστούν εξωγενείς παράγοντες σε σχέση με τις άδειες που είχαν χορηγηθεί στον επιχειρηματία και μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με βάση τη νομοθεσία και τις εξουσίες για εξώδική ρύθμιση παραβιάσεων, χωρίς να συνδέονται με την έκδοση της άδειας.
Ο Δήμος εμμένοντας στην απόφαση του, η οποία υποκινείτο όπως εξηγούσε και από την παράλειψη εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών της επιχείρησης προς τον δήμο, υπέδειξε ότι η ειδικών όρων συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών, εμπίπτει στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, αφού ο δήμος ήταν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του υποστατικού.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι με βάση τα άρθρα 103 και 113 του περί Δήμων Νόμου, δίνεται η ευχέρεια στους Δήμους να θέτουν ειδικούς και επιπρόσθετους όρους στις άδειες λειτουργίας.

Στα τελικά της συμπεράσματα η Επίτροπος Διοικήσεως επισημαίνει προς το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο επιχειρηματίας διατηρούσε το δικαίωμα της γραπτής ενημέρωσης για τους λόγους έκδοσης άδειας με ισχύ τεσσάρων μηνών, πράγμα που δεν έγινε.

Κρίνει παράλληλα τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής ως καταχρηστικές, αφού μέρος των επικαλούμενων παρανομιών δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δήμου, ενώ θεωρεί την διασύνδεση της διάρκειας των αδειών με παράνομες ενέργειες ως καταστρατήγηση των προνοιών του άρθρου του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου.
Με λίγα λόγια, το Γραφείο της Επιτρόπου έκρινε ως παράνομες και καταχρηστικές τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει στην έκδοση αδειών περιορισμένης χρονικής διάρκειας, παρ’ όλα αυτά με τον θάνατο του επιχειρηματία, ο Δήμαρχος επικαλείται την ίδια μορφή αποφάσεων για να προχωρήσει σε εκδίωξη των κληρονόμων του Φάνου, πριν ακόμη στεγνώσει το αίμα του θανούντα από τη στυγερή δολοφονία.
Η οικογένεια, επιδίωξε και πέτυχε εντούτοις την προσωρινή ακύρωση της διαδικασίας έξωσης των κληρονόμων του Φάνου από το Καφενείο με δικαστική απόφαση, θέτοντας για την ώρα φραγμό στις επιδιώξεις του Δημάρχου, που είχε αφήσει περιθώριο δέκα ημερών στην οικογένεια, από την ημέρα της απόφασης, προκειμένου να εκκενώσει το υποστατικό.

Πηγή: tvonenews.com.cy



Κάντε κλικ στην καθημερινότητα των σταρς







Οι φορές που η Κέιτ Μίντλετον αντέγραψε το iconic στιλ της Νταϊάνα ή φόρεσε ακριβώς τα ίδια!

«Δεν έχω τίποτα να φορέσω» με γεμάτη γκαρνταρόμπα - Αυτή είναι η λύση Διάβασε περισσότερα

Φιλίππα Καρσερά: Το festive look της με sequin top που έκλεψε τις εντυπώσεις (φωτο) Διάβασε περισσότερα

Αννίτα Δημητρίου: Τόλμησε να φορέσει το πιο αναπάντεχο χρώμα του χειμώνα Διάβασε περισσότερα




1463